Hlavní obsah

Ruské námořnictvo podle norských expertů vycvičilo běluhu

Norští mořští biologové zřejmě narazili na běluhu trénovanou ruským námořnictvem.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Norští mořští biologové věří, že objevili běluhu, kterou vycvičilo ruské námořnictvo. Kytovec zaútočil na loď norských rybářů, přičemž na sobě měl speciální postroj. Na něm mělo být napsáno „vybavení Petrohradu“.

Článek

Norští biologové se domnívají, že narazili na běluhu, kterou vytrénovalo ruské námořnictvo. Rybáři z rybářské vesnice Inga minulý týden uvedli, že k jejich lodi připlula podezřele krotká běluha. „Zrovna jsme se chystali spustit sítě, když jsme uviděli běluhu, která plavala mezi loděmi,“ řekl norské televizi NKR rybář Joar Hesten, „řítila se na nás, a jak se blížila, tak jsme viděli, že má na sobě nějaký zvláštní postroj.“

Kytovec se podle rybářů choval zvláštně. Snažil se stáhnout lana z okraje lodi. Na sobě měl postroj určený pro kameru nebo zbraň. Incident vyvolal debatu mezi experty na mořské živočichy, podle kterých by mohlo jít o zvíře, které prodělalo armádní výcvik. Jejich podezření zesílilo poté, co na postroji našli značku „vybavení Petrohradu“. Podle rybářů byla velryba velmi krotká a soudě dle jejího chování zvyklá na lidi. „Pokud běluha připlavala z Ruska, a my máme velmi dobré důvody tomu věřit, není výtvorem ruských vědců, ale ruského námořnictva,“ řekl pro The Guardian Martin Biuw z Institutu mořské biologie v Norsku.

„Víme, že Rusko má domestikované kytovce a že některé z nich propustili ze zajetí,“ řekl televizi NKR profesor Audun Rikardsen z fakulty arktické a mořské biologie z Arktické univerzity v Norsku. Rikardsen dále uvádí, že i podle ruských kolegů, které kontaktoval, za speciální běluhou stojí spíše ruské námořnictvo.

Delfíni a tuleni ve službě

V armádním trénování mořských živočichů v Sovětském svazu 80. let probíhal speciální armádní program, který využívalo delfíny, zejména jejich ostrý zrak a dobrou paměť, k vyhledávání podvodních zbraní. Program byl ukončen v roce 1990. V roce 2017 ale ruská armádní televize Zvezda informovala o novém programu ruského námořnictva, v rámci kterého dochází k výcviku běluh, tuleňů a delfínů skákavých. Ruský prezident Vladimir Putin měl také znovuotevřít tři bývalé sovětské vojenské pobřežní základny.

Výcvik má provádět biologický institut na severu Ruska, vědci mají zkoumat, zda běluhy dokáží uchránit podvodní vstup na základny v arktických oblastech nebo „pomáhat hlubokovodním potápěčům či zda jsou v případě nutnosti schopny zabít vetřelce na svém území“.

Delfíni a tuleni mají být trénováni k tomu, aby nosili nářadí pro potápěče, a k rozpoznání torpéd, min a další munice, která se potopila do hloubky až 120 metrů. Institut měl při výcviku kromě jiného zjistit, že běluhy nedosahují stejné profesionální výše jako například tuleni.

Reklama

Doporučované