Hlavní obsah

Ruské Sberbank v Česku spadl zisk o 96 procent. Nevylučuje akvizici

Foto: Zdeněk John

Tuzemská Sberbank vydělala v loňském roce pouze 19 milionů korun.

Reklama

Tuzemské odnoži ruské státní Sberbank klesl loňský zisk po zdanění na pouhých 19 milionů korun. Situaci chce banka otočit důrazem na digitalizaci i akvizicemi.

Článek

V roce 2020 Sberbank dosáhla čistého zisku po zdanění 19 milionů korun, přičemž rok předtím to bylo 539 milionů. To činí propad o zhruba 96 procent. Důvodem byla hlavně tvorba největší rezervy a opravných položek v dosavadní historii banky.

Banka se snažila loni snižovat hlavně provozní náklady. „Loni jsme se zaměřili na snižování nákladů. V tomto ohledu jsme byli na trhu lídrem a náklady jsme snížili asi o 10 procent, tj. cca pět milionů eur (130 milionů korun). Letos to však chceme otočit a zaměřit se hlavně na investice a další obchodní růst,“ okomentoval pro SZ Byznys loňské výsledky místopředseda představenstva a finanční ředitel Dušan Baran, který je pověřen vedením tuzemské Sberbank.

Provozní výsledky Sberbank se meziročně snížily o 20 procent na celkových 2,045 miliardy korun. Bance se podařilo snížit správní náklady o 7 procent na 1,376 miliardy korun. Její poměr nákladů k výnosům však zůstal na vysoké úrovni 71,6 procenta.

„Náš problém je širší. Máme relativně malou bilanční sumu na to, jakou šíři produktů a služeb nabízíme, přičemž náklady máme jako velká banka,“ dodal Baran.

Růst očekává hlavně ve spotřebitelských úvěrech, kde se bance podle Barana dařilo ve čtvrtém kvartále výrazně překonat trh. „Máme rozjetou řadu projektů v oblasti digitalizace služeb a procesů, a zamýšlíme se, jak do budoucna směřovat naše úsilí a kapacity, abychom našim klientům přinesli rychlé a pohodlné řešení,“ dodal.

Koronavirová škatulata

Celkový pokles zisku banky je způsoben hlavně zvýšenými náklady na úvěrové ztráty, které meziročně vzrostly o 203 milionů korun v důsledku očekávaného zhoršení makroekonomického prostředí v souvislosti s pandemií koronaviru.

Dalším důvodem jsou nižší úrokové výnosy kvůli zásadnímu snížení úrokové míry o 200 bazických bodů (2 procenta), k níž přistoupila ČNB v prvním pololetí loňského roku. Úrokové výnosy Sberbank klesly o 12 procent na 1,964 miliardy korun. Bilanční suma vzrostla téměř o 7 procent na 89,4 miliardy korun a objem klientských vkladů se zvýšil o 12 procent na 78,1 miliardy.

Rok 2020 byl zásadně ovlivněn bezprecedentní pandemií nemoci covid-19, která zasáhla celou společnost. Některá průmyslová odvětví byla výrazně zasažena a celkový ekonomický dopad šíření koronaviru určitě ovlivní i rok 2021.

Baran do budoucna nevylučuje ani akviziční růst. „Na trhu je celá řada především menších bankovních hráčů. A letos a příští rok se naskytnou příležitosti na jejich převzetí, protože někteří z nich budou mít problémy z hlediska dalšího růstu a udržení profitability,“ dodal.

Aktivní v akvizicích byla na trhu zatím hlavně Raiffeisenbank, která převzala klienty ING, koupila menšího konkurenta Equa Bank a také obchodníka s devizami Akcenta. Na trhu dále pokračuje pokus o spojení Monety Money Bank s finančními aktivy ze skupiny PPF.

Reklama

Doporučované