Hlavní obsah

Ruské úřady zadržely Navalného spolupracovnici za údajné vloupání

Foto: Profimedia.cz

Ljubov Sobolové za pokus o vniknutí do cizího bytu hrozí až dva roky odnětí svobody.

Reklama

Ruská policie nejméně na 48 hodin zadržela spolupracovnici opozičního předáka Alexeje Navalného Ljubov Sobolovou. Ta podle prohlášení vyšetřovacího výboru nedovoleně vnikla do cizího bytu.

Článek

Ruská policie v pátek provedla razii v bytě Ljubov Sobolové, spolupracovnice opozičního předáka Alexeje Navalného, napsal web CNN.

Po celodenním výslechu vyšetřovací výbor rozhodl o jejím zadržení na 48 hodin. Výbor oznámil, že proti Sobolové bylo zahájeno trestní stíhání kvůli podezření, že s použitím násilí nedovoleně vnikla do bytu cizí osoby. Incident podle Navalného souvisí s pokusem o jeho zabití nervově paralytickou látkou z letošního léta.

„V sedm ráno vtrhla policie do bytu Ljubov Sobolové,“ napsala v pátek na Twitteru organizace Fond boje s korupcí (FBK), kterou založil Navalnyj a kde je Sobolová právní poradkyní. Vyšetřovací výbor uvedl, že Sobolová čelí podezření, že v pondělí v Moskvě neoprávněně vnikla do bytu „starší ženy“.

Navalnyj na webu upřesnil, že Sobolová se v pondělí snažila osobně setkat s členem toxikologického týmu ruské tajné služby FSB Konstantinem Kudrjavcevem. Ten se podle Navalného a jeho spolupracovníků zúčastnil operace, jejímž cílem bylo Navalného coby kritika Kremlu otrávit.

Podle webu New York Times (NYT) to potvrdil v pondělí, kdy zveřejnil záznam telefonního hovoru, ve kterém Kudrjavceva donutil k přiznání tím, že předstíral, že je jeho nadřízeným. Kudrjavcev v domnění, že hovoří s vysokým činitelem ruské bezpečnostní rady, mimo jiné uvedl, že toxická látka novičok byla Navalnému nastražena do spodního prádla. FSB záznam označila za podvrh.

Když se Sobolová pokoušela dozvonit na Kudrjavcevův byt, z vedlejších dveří vyšla sousedka, podle Navalného šlo o Kudrjavcevovu tchyni. Sama Sobolová zveřejnila na internetu přímý přenos, v němž informovala, že se jí povedlo do bytu sousedícího s Kudrjavcevovým dostat.

Vyšetřovací výbor v prohlášení uvedl, že Sobolová se pokoušela dostat do moskevského bytu starší ženy a oblékla si za tímto účelem uniformu, kterou nosí pracovníci ruského úřadu pro ochranu spotřebitelů (Rospotrebnadzor). Po dvou nezdařilých pokusech právnička podle prohlášení zmanipulovala kurýra, tvrdila mu, že je opuštěná matka malého dítěte, a tímto způsobem se jí podařilo dostat do budovy. Když pak starší žena otevřela dveře svého bytu, Sobolová ji prý odstrčila a vtrhla dovnitř. Své protiprávní jednání přitom natáčela na mobilní telefon, podotkl výbor ve své zprávě.

Šéf FBK Ivan Žďanov na Twitteru napsal, že Sobolové za trestný čin vloupání hrozí až dvouletý trest odnětí svobody. Podle sobotního prohlášení advokáta Vladimira Voronina je Sobolová v pořádku, nicméně lituje toho, že v pátek nemohla s manželem oslavit výročí jejich prvního rande. V sobotu podle něj propuštěna nebude.

Ruské úřady také podle NYT v pátek zadržely dva zaměstnance Navalného kanálu na YouTube Akima Kerimova a Olgu Ključnikovou. Oba mají být, stejně jako Sobolová, prozatím zadrženi na 48 hodin a vyslechnuti.

Čtyřiačtyřicetiletý Navalnyj je dlouhodobým kritikem ruského prezidenta Vladimira Putina a je známý také jako bojovník proti korupci. Hospitalizován byl 20. srpna, když zkolaboval na palubě letounu, kterým letěl ze sibiřského Tomsku do Moskvy. Téměř tři týdny byl v kómatu. Nejprve ho přijala nemocnice v Omsku, kde letadlo nouzově přistálo, krátce nato byl na naléhání jeho blízkých přepraven do Berlína. Tam se z otravy vyléčil.

Podle německé armádní laboratoře byl Navalnyj otráven zakázanou nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok. Výsledek analýzy potvrdily i laboratoře ve Francii a ve Švédsku, ke stejnému závěru došla také Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Rusko ale tvrdí, že jeho vlastní testy stopy jedu v těle Navalného neodhalily.

Evropská unie kvůli otravě aktivisty uvalila na Rusko sankce, Moskva pak zveřejnila vlastní sankční seznam se jmény představitelů EU. Navalnyj z otravy viní Kreml, ten obvinění odmítá.

Investigativní web Bellingcat v polovině prosince zveřejnil výsledky neformálního vyšetřování, podle nichž Navalného otrávil tým pracující pro ruskou tajnou službu FSB. Speciální tým Navalného podle Bellingcatu sledoval již od roku 2017 a pohyboval se ve stejných destinacích jako opoziční politik.

Reklama

Doporučované