Hlavní obsah

Rusové varují po „americké agresi”: Sestřelíme vše, co se v našem prostoru nad Sýrií objeví

Rusové varují, že sestřelí jakýkoliv letoun, který vnikne do prostoru, ve kterém v Sýrii operují.

 

Reklama

K sestřelení syrské vládní stíhačky Američany se vyjádřili ministr zahraničí Lavrov i ministr obrany Šojgu.

Článek

„Jde o agresi, Washington napomáhá teroristům,” nechal se slyšet náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov. Ostrými slovy reagoval na sestřelení syrské vládní stíhačky, která podle Američanů bombardovala pozice rebelů v provincii Rakka. Syrská vláda naopak tvrdí, a Rjabkov toto vyjádření svými slovy podpořil, že stíhačka se účastnila operace proti Islámskému státu.

Deník The Independent citoval také ruského ministra obrany Sergeje Šojgu, který varoval, že Rusové sestřelí jakýkoliv letoun, který vstoupí do prostoru, v němž v Sýrii operují.

O něco smířlivější byl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, vyzval USA, aby se v Sýrii zdržely jednostranných akcí. „Vybízím všechny, aby se vyhnuli jednostranným akcím, aby respektovali územní celistvost Sýrie a připojili se k naší společné práci, která je dohodnutá se syrskou vládou," uvedl v prohlášení šéf ruské diplomacie.

Syrský vládní vojenský stroj Su-22 měl bombardovat pozice oddílů opozičních Syrských demokratických sil (SDF). Zřejmě mělo jít o podporu pozemních operací syrské armády. Mluvčí Američany podporované opoziční koalice Talál Sillo oznámil, že syrské síly proti SDF zahájily rozsáhlé útoky, při nichž využívají letadla, dělostřelectvo i tanky.

SDF v provincii Rakka bojují proti Islámskému státu, stejný záměr deklaruje i syrská armáda.

Reklama

Doporučované