Hlavní obsah

V Moskvě zatčeno přes 1000 lidí. Bylo to neúměrné použití síly, reaguje EU

Policisté před demonstrací v Moskvě zatkli okolo 1400 lidí. Záběry ze sobotní Moskvy.Video: Tereza Brhelová, AP, Reuters

 

Reklama

České Ministerstvo zahraničních věcí připomnělo v souvislosti s ruským zatýkáním mezinárodní garanci svobody shromažďování.

Článek

Rozsáhlý zásah moskevské policie proti demonstrantům protestujícím proti vyřazení některých kandidátů z komunálních voleb, vyvolal kritiku Evropské unie.

„Toto zatýkání a neúměrné použití síly proti pokojným protestujícím zase znovu podrývá základní svobody vyjadřování, sdružování a shromažďování,“ uvedla mluvčí úřadu šéfky diplomacie EU Frederiky Mogheriniové. „Tato základní práva jsou vepsána v ruské ústavě a my očekáváme, že budou chráněna,“ dodala s tím, že rovněž očekává, že Rusko bude dodržovat při pořádání komunálních voleb svoje mezinárodní závazky, především ty plynoucí z členství v Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

K Evropské unii, která v noci ze soboty na neděli odsoudila zatýkání asi 1 400 lidí, se přidalo i české Ministerstvo zahraničí. V neděli odpoledne na svém Twitteru upozornilo, že i v Rusku má být zaručena svoboda shromažďování a možnost vyjádřit vlastní názor.

Ke kritice se na sociální síti přidali také opoziční politici TOP 09 Miroslav Kalousek a europoslanec Jiří Pospíšil.

Policie v sobotu zadržela kvůli protestu na více než 1000 lidí. Server OVD-Info, který se specializuje na policejní zákroky, přitom hovoří o 1400 zadržených, ruské tiskové agentury TASS a RIA-Novosti pak uvedly číslo 1074 zatčených.

Agentura Reuters uvedla, že policisté lidi zatýkali ještě před zahájením akce a nakládali je do přistavených autobusů. V Moskvě byla kvůli protestu posílena bezpečnostní opatření, ještě před protestem prováděla policie i domovní prohlídky.

Někteří aktivisté byli podle Reuters zatčeni dvakrát, když se po svém propuštění vrátili zpět na místo protestu. Policie zatýkala také náhodné kolemjdoucí, kteří se ocitli ve špatný čas na špatném místě.

Demonstrace trvala více než sedm hodin. Nejprve se konala u moskevské radnice a poté se protestující přesunuli na náměstí vzdálené asi kilometr odtud. Policisté při zásahu proti demonstrantům použili mimo jiné obušky, uvedl zpravodajský server BBC News.

Způsob, jakým policie zakročila proti demonstrantům, ukazují i videa umístěná na sociálních sítích.

Reklama

Doporučované