Hlavní obsah

Ruského demonstranta zachránilo před vězením video, rozkrylo lži policie

Svět bez obalu: Ruského demonstranta zachránilo před vězením video. Použil ho jako důkaz, že policejní zpráva obsahuje nepravdivé údaje.Video: RFE/RL

 

Reklama

Vadim Zabolotčich se zúčastnil 31. ledna v Petrohradu shromáždění na podporu uvězněného vůdce opozice Alexeje Navalného. Na demonstraci byl zatčen, ke svobodě mu nakonec pomohlo video, které tam natočila televize Current Time.

Článek

„Přede mnou byl zadržen nějaký muž. Křičel, když ho popadli a táhli za ruce a nohy. Uvědomil jsem si, že mám možnost ukázat svůj transparent tak, aby ho všichni viděli. O minutu později zatkli i mě,“ popsal dění v Petrohradu Vadim Zabolotčich.

Policie poté Zabolotčicha společně s dalšími zadrženými obvinila z účasti na nezákonné demonstraci. V noci byl propuštěn s tím, že má očekávat soud a hrozí mu až 15 dní ve vězení.

„Byl nám nabídnut právník – jeden pro 28 lidí. Tehdy jsem si uvědomil, že se musím začít snažit něco udělat i já sám,“ vypráví dále. Začal tedy hledat videozáznam z dané demonstrace ve sdělovacích prostředcích. „Našel jsem video televize Current Time a ze Sota Vision. Vybral jsem si ten Current Time, protože tam byl na obrazovce vidět časový kód. Bylo možné doložit, kdy se co stalo.“

Na videozáznamu je zřetelně vidět, že se Zabolotčich nebránil zatčení, jak tvrdila policie. Rovněž jím dokázal, že se incident odehrál na jiném místě a v jinou dobu, než uváděl policejní záznam.

Soud tyto nesrovnalosti nakonec uznal a celý případ zamítl.

Další zadržení účastníci protestu takové štěstí neměli. Podle nevládních organizací bylo v Rusku za účast na demonstracích na podporu Alexeje Navalného zatčeno během letošního roku více než 10 000 lidí.

Navalnyj byl soudem odsouzen ke dvěma a půl rokům vězení kvůli porušování podmínek předchozího podmíněného trestu. Tento rozsudek je všeobecně považován za politicky motivovaný.

Více v úvodním videu z produkce RFE/RL; další reportáže najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované