Hlavní obsah

Ruského opozičního politika Alexeje Navalného zadržela policie. Vyzýval k bojkotu prezidentských voleb

Alexeje Navalného v neděli zadržela policieVideo: AP

 

Reklama

Alexej Navalnyj a jeho stoupenci demonstrovali v Moskvě a vyzývali k bojkotu prezidentských voleb, které se uskuteční v březnu. Navalnyj pořádal celostátní protest v desítkách měst. Podle něj budou volby podvodné a jejich výsledek je podle opozičních médií předem dán. O opětovném zvolení Vladimira Putina ostatně nikdo nepochybuje.

Článek

Ruští policisté v neděli v centru Moskvy zadrželi lídra opozice Alexeje Navalného. Ten se krátce předtím připojil ke svým přívržencům. Navalnyj a jeho stoupenci protestem vyzývali k bojkotu voleb.

Policie odhadla počet demonstrantů v hlavním městě na tisíc. Celostátně se do Navalného akce podle úřadů zapojilo asi 5000 lidí. Odhady médií byly vyšší, podle agentury AFP se protestu v Moskvě zúčastnily asi čtyři tisíce lidí, další dva tisíce protestovaly podle serveru Fontanka v Petrohradu.

Dav v Moskvě skandoval, že čtvrté období nynějšího prezidenta Vladimira Putina má být „ve vězení“. Dalšími tradičními pokřiky byly slogany jako „Rusko bez Putina“, „Rusko bude svobodné“ nebo „Putin je zloděj”.

Navalnyj chtěl sám ve volbách kandidovat, ale ústřední volební komise jeho účast zamítla. Podle úřadů kvůli pravomocnému odsouzení k podmíněnému trestu. Vůdce opozice na oplátku zorganizoval „stávku voličů“. Volby nejsou podle Navalného volbami, ale podvodem. Opoziční média tvrdí, že výsledek voleb je předem dán.

Policisté se snažili Navalného zadržet v jeho bydlišti, jako již několikrát před ohlášenými protesty. Tentokrát byl jeho byt prázdný, a tak jej zatkli až na demonstraci, uvedla agentura AFP.

„Právě mě zatkli, ale to je úplně jedno. Přijďte - ne kvůli mně, ale kvůli sobě a vaší budoucnosti,“ napsal na Twitteru opozičník, který byl po několika hodinách propuštěn. Hrozí mu pokuta, případně až 30 dnů za mřížemi. Loni se jedenačtyřicetiletý politik ocitl v cele třikrát za pořádání nepovolených demonstrací s účastí desítek tisíc lidí.

Specializovaný server OVD-Info, monitorující policejní strážnice, během dopoledne napočítal skoro 90 zatčených demonstrantů po celé zemi. Později přibyly desítky dalších, například padesátku protestujících zadrželi v Čeboksarech, 16 demonstrantů v Tule.

Rusové budou volit prezidenta 18. března. Jednoznačným favoritem je podle průzkumů Putin.

Reklama

Doporučované