Hlavní obsah

Rusko a Čína utužily vztahy. Si Ťin-pching dal Putinovi dvě pandy

Rusko a Čína utužily vztahy. Si Ťin-pching dal Putinovi dvě pandy.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Bezpříkladný rozvoj – tak popsal rusko-čínské vztahy čínský prezident Si Ťin-pching po setkání s ruským protějškem Vladimirem Putinem v moskevském Kremlu. Putin návštěvu čínského vůdce označil za klíčovou událost roku.

Článek

Si se v Moskvě zastavil cestou do Petrohradu, kde bude v pátek jedním z hlavních řečníků na mezinárodní investiční konferenci. Formálním důvodem je 70. výročí navázání vzájemných diplomatických styků. Státníci si pochvalovali výsledky jejich spolupráce.

Putin řekl, že hodnotu vzájemné výměny zboží mezi Čínou a Ruskem za rok 2018 odhadoval na 100 miliard dolarů, ale skutečnost je ještě o osm miliard lepší. V prvním letošním čtvrtletí objem obchodu dál vzrostl o 3,4 procenta. Čína a Rusko se v Kremlu dohodly, že povýší svou spolupráci na „komplexní strategické partnerství pro vstup do nové éry“.

„Pan Putin a já jsme vybudovali úzké pracovní vztahy a pevné přátelství. Za posledních šest let jsme se setkali skoro třicetkrát. Rusko je země, kterou jsem navštěvoval nejčastěji, a prezident Putin je můj nejbližší přítel a dobrý kolega,” uvedl na Putinovu adresu čínský prezident.

Dvě pandy jako symbol důvěry

Čínský prezident se zúčastnil i několika slavnostních akcí. Například slavnostního otevření provozu pobočného závodu čínské automobilky Great Wall Motor v Tulské oblasti jižně od hlavního města. Si navštívil i moskevskou zoologickou zahradu – Rusku jako dar věnoval dvě pandy.

„Je to vyjádření zvláštního respektu a důvěry Rusku a našim specialistům. Mluvit o pandách nám vždy vykouzlí úsměv na tváři. Tento dar přijímáme s velkým respektem a vděčností. Mnohokrát vám děkujeme,” okomentoval dárek Putin.

Si Ťin-pching označil výsledky spolupráce s Putinem jako obzvlášť cenné – a to jen pár týdnů poté, co Spojené státy přitvrdily sankce na Čínu. Čína proto vůči USA přitvrdila rétoriku – Spojené státy označila za zlo. A své občany skrze státní média vyzvala, aby je nenavštěvovali.

Ani vztahy Ruska a USA teď nejsou nejlepší. Mohou za to i sankce, které na Rusko uvalily Spojené státy. A to hlavně kvůli anexi Krymu nebo vměšování se do prezidentských voleb. Rusko ale na vztazích s USA pracuje – Putin řekl v polovině května americkému ministrovi zahraničí Mikeovi Pompeovi, že by chtěl plně obnovit vztahy se Spojenými státy.

Reklama

Související témata:

Doporučované