Hlavní obsah

Rusko a Indie se dohodly na nákupu systému protivzdušné obrany

Video: Johana Trešlová, Reuters

 

Reklama

Rusko a Indie uzavřely dohodu o dodávkách systému protivzdušné obrany za zhruba 112 miliard korun. Indii však kvůli nákupu ruských systémů hrozí americké sankce.

Článek

Rusko a Indie se během návštěvy ruského prezidenta v indickém Dillí dohodly na dodávkách ruských systémů protivzdušné obrany S-400 v hodnotě zhruba 112 miliard korun. Oznámila to agentura TASS s odvoláním na mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova. Ruský systém protivzdušné obrany je schopen zneškodnit letecké cíle v dosahu 400 kilometrů a balistické střely v dosahu 60 kilometrů. Rusko stejné systémy obrany poskytlo již v loňském roce Turecku a s podobnými zařízeními operuje i v krymské oblasti.

USA však Indii hrozí uvalením sankcí, a to v případě, že obranné systémy od Ruska skutečně koupí. Sankce jsou součástí zákona, který v loňském roce schválil americký Kongres a jenž má za cíl potrestat Rusko za agresi na ukrajinském Krymu a údajné zasahování do amerických prezidentských voleb.

Zatímco Spojené státy byly během studené války spojencem Pákistánu, Rusko se přiklonilo k Indii, se kterou od té doby rozvíjí diplomatické vztahy založené především na obraně.

Vladimir Putin a indický premiér Naréndra Módí podepsali také dohodu o rozsáhlé dlouhodobé spolupráci v mnoha dašlích oblastech. Ruská jaderná agentura Rosatom, která rovněž usilovala o dostavbu jaderných elektráren Temelín a Dukovany, například získala zakázku na výstavbu šesti jaderných reaktorů v Indii.

Reklama

Související témata:

Doporučované