Hlavní obsah

Rusko a Ukrajina se „v zásadě dohodly” na nové smlouvě o plynu

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Rusko a Ukrajina se ve čtvrtek v zásadě dohodly na nové smlouvě o transportu zemního plynu. Detaily chtějí doladit v příštích dnech, uvedla agentura DPA s odvoláním na místopředsedu Evropské komise Maroše Šefčoviče, který se vyjednávání v Berlíně účastnil. Dosavadní smlouva obou znesvářených zemí vyprší na konci roku, a proto už k dohodě nezbývalo mnoho času.

Článek

Kompromis podle DPA obsahuje jak dohodu o délce nové smlouvy, tak o množství ruského plynu, který bude přes Ukrajinu směřovat dál do Evropy. Konkrétní čísla ale agentura neuvedla.

Pro Kyjev je tranzit ruského plynu důležitý, protože z něj finančně profituje. Ukrajina – i další země jako Polsko či USA – se proto tvrdě staví proti zprovoznění plynovodu Nord Stream 2, který spojí Rusko a Německo po dně Baltského moře a vyhne se tak tradičním tranzitním zemím.

Německá kancléřka Angela Merkelová, která Nord Stream 2 dlouhodobě prosazuje, i proto opakovaně zdůrazňovala, že je nutné, aby Ukrajina zůstala důležitou tranzitní zemí. To by dnešní dohoda měla podle všeho umožnit.

Podle DPA také zabrání opakování situace z roku 2009, kdy se kvůli sporům Moskvy a Kyjeva část východní Evropy potýkala s nedostatkem zemního plynu.

Reklama

Doporučované