Hlavní obsah

Rusko a Ukrajina si mění vězně, hotel Thermal čeká oprava a v Hongkongu se zase zatýká

Polední zprávy 30. srpna 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

00:39 – Výměna vězňů Rusko – Ukrajina

Rusko a Ukrajina si možná vyměňují vězně – spekuluje se o tom od rána, kdy o výměně informovala ukrajinská média. Propuštění se má týkat i námořníků, které zajali v Rusku za nelegální překročení hranic, a taky režiséra Olega Sencova. Úřad prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského ale informace nepotvrdil. O tématu jsme si povídali s novinářkou Petrou Procházkovou.

„Já si myslím, že nikdo neví, co se právě s vězni odehrává. Jen ti, co jsou s nimi v úzkém kontaktu a poté prezidenti Ukrajiny a Ruska. Obě strany jsou ale na informace pro média a veřejnost velmi skoupé, což chápu. Je to velmi citlivé téma,“ řekla Seznamu Petra Procházková. K výměně ale podle ní dojde někdy v příštím týdnu.

03:30 – Rekonstrukce hotelu Thermal

Budoucnost karlovarského hotelu Thermal. Téma, o kterém v lázeňském městě mluvili premiér Babiš, ministryně financí Schillerová a hejtmanka karlovarského kraje Vildumetzová. Slavné sídlo filmového festivalu čeká dlouho odkládaná rekonstrukce. Představení projektů a plánů sledovala přímo v Karlových Varech reportérka Daniela Brodcová.

04:56 – Lovosice: škody po požáru budou v desítkách milionů

40 milionů – na tolik se zřejmě vyšplhá škoda po včerejším požáru v areálu chemičky v Lovosicích na Litoměřicku. Hasiči už jeho likvidaci ukončili. V areálu shořely suroviny určené k výrobě viskózového vlákna a celá hala. Příčiny šetří policie. Záchranáři odvezli z místa jednoho člověka, který se nadýchal kouře, při zásahu se ale zranili i tři hasiči.

05:18 – V Hongkongu zadrženi dva známí aktivisté

Hongkongská policie zatýkala – zadržela nejvýraznější tvář prodemokratických aktivistů – Joshuu Wonga. Vyšetřuje ho z účasti na nepovoleném protestu a podněcování dalších lidí k demonstrování. Dvaadvacetiletý Wong se angažoval už při tzv. deštníkové revoluci před pěti lety. Díky tomu byl nominován na nobelovu cenu míru, ale taky dva dny držen ve vězení. Necelý týden před včerejším zatčením Wong v rozhovoru pro Televizi Seznam řekl, že „Doufá v to lepší, ale je připraven na to horší“.

07:20 – Jací jsou čeští pěstouni

Analýza, která vyvrací mýty o pěstounech – například ten, že si do rodin berou velké množství dětí, aby na nich vydělávali. To je studie, za kterou stojí Asociace Dítě a Rodina a ukázala například to, že u pěstounů bývá jen jedno nebo dvě děti. Pokud je jich více, jde většinou o sourozence. Podrobnosti nám ve vysílání řekla spoluautorka analýzy Anna Krbcová.

„Získali jsme velmi podrobná data asi o 1 000 pěstounech a o 1400 dětech v jejich péči. Vzhledem k tomu, že máme v Česku asi 11 000 pěstounů, tak si myslím, že je to poměrně vypovídající vzorek,“ řekla Seznamu Anna Krbcová. Nejčastěji se do pěstounské péče hlásí ženy mezi 40 a 60 lety, které žijí spíše na vesnici. Starají se o jedno až dvě děti.

10:44 – Budoucnost Koněvovy sochy

Radnice Prahy 6 se rozhodla zakrýt sochu sovětského maršála Ivana Koněva. Na místě buduje lešení a sochu nechá zakrýt plachtou. Pomník je předmětem sporu s Ruskem, v minulosti ho několikrát poškodili vandalové, naposledy minulý týden. Z místa informoval reportér Šimon Trantina.

12:52 – KLDR otestuje novou ponorku

Severní Korea se zřejmě připravuje na testování nové bojové ponorky, která může odpalovat balistické střely. Informovala o tom ve čtvrtek agentura Kjódó. Ta se odvolává na analýzu satelitních snímků provedenou americkým Střediskem pro strategická a mezinárodní studia. O vývoji nové ponorky informovala sama KLDR už v červenci, místní média tehdy psala, že inspekci plavidla dělal osobně severokorejský vůdce Kim Čong-un.

Reklama

Doporučované