Hlavní obsah

Rusko částečně uvolnilo Kerčský průliv, Kyjev chce plné obnovení dopravy

Rusko částečně uvolnilo Kerčský průliv.Video: Klára Mališová, AP

 

Reklama

Ukrajinské ministerstvo pro infrastrukturu dnes oznámilo, že Rusko částečně uvolnilo Kerčský průliv pro navigaci ukrajinských lodí do přístavů v Azovském moři. Konkrétně jde podle informací ČTK o přístavy Berďansk a Mariupol. Podle tamního ministra Volodymyra Omeljana nyní Kyjev očekává, že doprava bude brzy obnovena v plném rozsahu.

Článek

Příznivý vývoj situace je dle Kyjeva důsledkem koordinované akce ukrajinských úřadů a důrazné mezinárodní reakce.

Rusko má podle smlouvy z roku 2003 právo ukrajinské lodě namátkově kontrolovat, čehož Moskva podle Kyjeva v poslední době nezákonně zneužívá. Na prostoje svých lodí, které přes Kerčský průliv směřují do Azovského moře, si Ukrajina již několik měsíců stěžuje. Zdlouhavé kontroly ze strany ruských úřadů totiž neúměrně prodražují navigace pro ukrajinské lodní posádky.

Krizových rozměrů situace podle Kyjeva nabyla po nedávném incidentu, kdy ruská vojenská plavidla v průlivu zadržela tři ukrajinské lodě spolu s 24 členy jejich posádek. Na odbavení poté na místě čekaly desítky ukrajinských obchodních lodí a navigace se v obou směrech fakticky zastavila.

Podle Omeljana nyní Rusko plavbu do dvou přístavů v Azovském moři částečně odblokovalo, kontroly, jež ministr označuje za diskriminační, podle něj dál trvají. Rusko podle agentury Reuters trvá na tom, že nikdy nebránilo lodím, aby se plavily přes Kerčský průliv, a že jakákoliv případná narušení byla zapříčiněna špatným počasím.

Reklama

Doporučované