Hlavní obsah

Rusko chystá další vakcínu Sputnik Lite, vyslechl si Babiš v Srbsku

Foto: Twitter / Andrej Babiš

Andrej Babiš se srbskou premiérkou Anou Brnabičovou.

Reklama

Srbská premiérka Ana Brnabičová české výpravě řekla, že Srbsko má s čínskými a ruskými vakcínami výborné zkušenosti. Rusko podle ní připravuje i další vakcínu Sputnik Lite.

Článek

Premiér Andrej Babiš považuje za zajímavé, že v Srbsku si občané mohou vybrat, kterou vakcínou proti covidu-19 se nechají naočkovat. Řekl to na tiskové konferenci po jednání se srbskou premiérkou Anou Brnabičovou v Bělehradě.

Srbské úřady dosud registrovaly k použití americko-německý preparát firem Pfizer a BioNTech, ruský Sputnik V a také látku čínské společnosti Sinopharm. Všemi přípravky se již začalo očkovat.

Sedmimilionová balkánská země naočkovala už více než půl milionu lidí.

Čínská vakcína je podle Babiše v Srbsku velmi populární i proto, že je dodávána s injekční stříkačkou a jehlou. Země podle něj objednala čtyři miliony dávek vakcíny od Sinopharmu a dva miliony dávek ruského preparátu Sputnik V. „Občané mají možnost si vybrat, a pokud nechtějí nějakou, počkají si na tu, kterou si vybrali,“ uvedl Babiš. Česká delegace podle něj v Srbsku získala velké množství informací o procesu vakcinace.

Balkánská země je podle Babiše na druhém místě v Evropě v počtu podaných vakcín po Británii. Denně se v Srbsku aktuálně očkuje 30 000 až 53 000 lidí, uvedl. Premiér zopakoval svůj postoj, že zásadní je zajistit bezpečnou vakcínu pro občany a oprostit se od politiky. Ruskou a čínskou vakcínu zatím neschválila Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA). Podle Babiše by bylo zajímavé zjistit, zda by měli čeští občané o podobné preparáty zájem.

Novinářům předseda vlády řekl, že ho německá kancléřka Angela Merkelová informovala, že bude hovořit s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem ohledně možné registrace čínské vakcíny u EMA. „Je to v tuto chvíli asi jediná vakcína na světě, která je vyrobena tradičním způsobem, je velice bezpečná a je dostupná ve větším množství,“ poznamenal.

Rusko chystá Sputnik Lite

Premiérův poradce a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula uvedl, že Srbsko je jednou z nemnoha zemí, které vyžadují zapojení praktických lékařů do systému očkování. Páteřní sítí pro vakcinaci jsou podle něj polikliniky, kromě toho jsou vystavěna i velkokapacitní očkovací centra, která mají vysokou rezervní kapacitu. Jedno z nich na výstavišti v Bělehradě dnes česká delegace navštívila.

Možnost vybrat si vakcínu považuje Prymula za dobrou. Lehce ale komplikuje systém očkování, neboť v centrech musí být speciální sály pro jednotlivé vakcíny, aby nedocházelo k mísení, řekl novinářům na závěr cesty.

Brnabičová uvedla, že Srbsko má se všemi využívanými vakcínami výborné zkušenosti. Rusko podle ní připravuje i další vakcínu Sputnik Lite. Srbsko zároveň jedná s Ruskem o možnosti vyrábět vakcínu Sputnik V na území balkánského státu. Ve čtvrtek by měla dorazit delegace z Ruské federace.

Na pracovní cestu s Babišem stejně jako minulý pátek do Maďarska vyrazili kromě Prymuly také například hlavní epidemiolog Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Petr Smejkal nebo ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Marián Hajdúch.

Babiš odpoledne jednal i se srbským prezidentem Aleksandarem Vučičem. Při návštěvě očkovacího centra jej doprovodil kromě Brnabičové též srbský ministr zdravotnictví Zlatibor Lončar.

Reklama

Doporučované