Hlavní obsah

Rusko chystá největší vojenské cvičení za posledních 40 let, zúčastní se i Čína a Mongolsko

Na Sibiři se má v září odehrát největší ruské vojenské cvičení od roku 1981.Video: Lukáš Marek, AP

 

Reklama

Rusko na příští měsíc chystá největší vojenské cvičení na území země za posledních téměř 40 let. Zúčastnit se ho má i Čína a Mongolsko. Vyplývá to z prohlášení ruského čínského ministerstva obrany.

Článek

Rusko na září plánuje obrovské vojenské manévry Vostok 18. Mělo by jít o největší vojenské cvičení v zemi od akce Západ  81. Té se v roce 1981 podle dokumentů CIA zúčastnilo asi 150 000 vojáků.

Strategické manévry Vostok 18 mají podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgua převýšit rozsah Západu 81 počtem vojáků i rozsahem území. Odehrají se na Sibiři.

Podle Šojgua se cvičení zúčastní více než 155 000 vojáků, 8000 kusů vybavení, přes 600 letadel a 80 námořních plavidel. Čína by měla k masivnímu cvičení přispět účastí 3200 vojáků, 900 kusů vybavení a 30 letadel a helikoptér.

Kvůli přípravě na cvičení ve středu ráno ruský prezident Vladimir Putin nařídil bleskovou prověrku bojové připravenosti vojsk.

Do nejvyšší bojové pohotovosti byly podle ruské agentury TASS uvedeny jednotky centrálního a východního vojenského okruhu, výsadkáři a dálkové a dopravní letectvo. Součástí prověrky je podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgua šestnáct speciálních vojenských cvičení. Vojenské letouny budou údajně nacvičovat mimo jiné i přistávání na silnicích na Dálném východě.

O zahájení pětidenní prověrky Moskva informovala přidělence všech členských zemí Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, uvedla TASS.

Reklama

Související témata:

Doporučované