Hlavní obsah

Rusko hlásí čtvrt milionu obětí covidu, nemocnicím dochází lůžka i kyslík

Foto: Profimedia.cz

Nemocnice v některých regionech se kvůli zrychlující epidemické situaci dostávají na kapacitní limity.

Reklama

Týden nařízeného volna v Rusku dosud nemá předpokládaný účinek, obává se tamní vláda. Na hranici možností se dostávají některé nemocnice. Kromě velkého množství pacientů hlásí i nedostatečné zásoby kyslíku.

Článek

Rusko ve středu nahlásilo rekordní počet zemřelých (1 239) za uplynulých 24 hodin. Země tak překonala čtvrt milionovou hranici (250 454) zemřelých na covid-19 od začátku epidemie. Stejný milník dosud překonaly jen další čtyři země světa  – USA, Indie, Brazílie a Mexiko, informuje britský server The Guardian.

Uplynulou neděli přitom skončilo týdenní placené volno, od kterého si Kreml sliboval zpomalení epidemie. Zatímco v úterý ruský ministr zdravotnictví Michail Murashko tvrdil, že vládou nařízené volno by mohlo mít pozitivní vliv na vývoj epidemie, dnes již tolik optimistický nebyl. „Poslední vlna se šíří mezi populací rychleji. Komplikovaná fáze se také vyvíjí značně rychleji než v době, kdy se šířila varianta původem z Wu-chanu. Systém zdravotní péče tak prošel určitými změnami,“ cituje jeho dnešní slova ruská zpravodajská agentura TASS.

Obavy z možného vývoje situace vyjádřila i ruská místopředsedkyně vlády Taťána Golikovová. „Nemůžeme říct s jistotou, že je situace stabilní a že počty nakažených ubývají,“ řekla.

Kromě rekordních přírůstků zemřelých i nakažených, se kterými se Rusko v rámci čtvrté epidemické vlny od začátku září potýká, se na hranici svých možností dostávají i tamní nemocnice. Ministr Murashko dnes uvedl, že kyslíkové zásoby stačí ve 12 ruských regionech na maximálně dva dny, pokud nebudou doplněny.

Zhoršující se situaci popisuje i spolupracovník ministerstva zdravotnictví a specialista na infekční onemocnění Vladimir Chulanov. Ten v pondělí uvedl, že v nemocnicích již bylo zřízeno 300 tisíc lůžek, o 30 tisíc více než kdykoliv předtím během pandemie. Další milion pacientů se podle něj léčí ambulantně, cituje jeho slova server RFE/RL.

Motivovat Rusy k očkování se snaží i ruský prezident Vladimir Putin. „Pokud to nezvládneme do určité doby, opozdíme se s přeočkováním a hodně úsilí, které jsme dosud vyvinuli, bude k ničemu,“ řekl na středečním setkání členů vlády.

Golikovová uvedla, že k dosažení minimální kolektivní imunity (80procentní proočkovanost dospělé populace) se musí naočkovat ještě 22 milionů Rusů. Dalších devět milionů by si podle ní mělo nechat aplikovat posilující dávku. Minimálně jednu dávku vakcíny dosud dostalo 62 milionů Rusů, uvedl Murashko.

Reklama

Doporučované