Hlavní obsah

Ministr Petříček: Rusko odpovědělo na žádost snížit počet zaměstnanců ambasády v Praze

Výzva s Tomášem Petříčkem: O české politice k Číně, dezinformacích a koaliční vládě.Video: Martina Spěváčková, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Podle Bezpečnostní informační služby slouží pracovní pozice na ruském velvyslanectví v Praze i jako krytí pro špiony.

Článek

Ministerstvo zahraničí dostalo od ruské strany odpověď na požadavek o redukci zaměstnanců velvyslanectví v Praze. Seznamu to potvrdil šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD). Odmítl ale upřesnit, jak přesně ruská odpověď vypadá.

Na ruském velvyslanectví v Praze působí 45 diplomatů a zhruba dalších osm desítek lidí v administrativě a jako technický personál. I s partnery je to celkem asi 150 lidí a jejich počet je dlouhodobě výrazně vyšší, než 60 českých diplomatů a členů dalšího personálu v Moskvě.

Ministerstvo zahraničí proto před několika měsíci vyzvalo Moskvu, aby své zastoupení v české metropoli snížilo. A šéf resortu Tomáš Petříček teď potvrdil, že odpověď už dostal.

„Jsme ještě v jednání s ruskou stranou. Máme mnoho otázek, jak technických, tak politických, které chceme s ruskou stranou řešit. V tuto chvíli řešíme řadu majetkoprávních otázek, řešíme technické náležitosti, jako jsou třeba diplomatická vozidla,“ říká ve Výzvě.

Podle Bezpečnostní informační služby pracovní pozice na velvyslanectví slouží i jako krytí pro špiony. „Ruský diplomatický personál tak zůstává nejvýznamnějším zdrojem rizika nevědomého kontaktu se zpravodajským důstojníkem cizí moci,“ stojí v loňské výroční zprávě s tím, že intenzita aktivit ruských zpravodajců roste.

„Počet zaměstnanců ruské ambasády chceme také otevřít, ale musíme si uvědomit, že to jsou záležitosti, které se řeší recipročně, a v tomto směru si musíme vyhodnotit, jaké jsou adekvátní kroky z naší strany. Panu velvyslanci jsem jasně řekl, že na naší straně je zájem o to, abychom spolu vedli dialog,“ vysvětluje diplomaticky Petříček (jeho komentář k ruskému velvyslanectví si můžete pustit v úvodním videu po 9. minutě).

Ministr zahraničí se také před pár dny sešel s čínským velvyslancem, od kterého chtěl vysvětlení, jak to bude s vystoupeními některých českých umělců v Číně. O jejich zrušení mluvil během své návštěvy v Pekingu Petříčkův stranický kolega, ministr kultury Antonín Staněk. Tamní úřady tak prý reagovaly na některá prohlášení z úst pražského primátora Zdeňka Hřiba.

„Očekávám od pana velvyslance, že mi v blízkých dnech dá detailní vysvětlení, jak se to má s pražskou filharmonií. Kulturních aktivit českých umělců v Číně je letos celá řada, netýká se to pouze pražské filharmonie,“ popisuje Petříček.

Politika a kultura by se podle něj neměly míchat dohromady. „Nemám informace, že by mělo docházet k rušení kulturních aktivit,“ dodává Petříček.

Čína podmínila povolení k turné PKF – Prague Philharmonia kritikou postojů vedení Prahy, to však filharmonie odmítla.

Nové vedení Prahy v čele s primátorem Zdeňkem Hřibem chce změnit tzv. sesterskou smlouvu s Pekingem, kterou uzavřelo předchozí vedení české metropole. Z něho chce odstranit bod, kterým Praha uznává jednotnou Čínu.

Ministr Petříček ve Výzvě také komentuje varování před možným ovlivňováním voleb do Evropského parlamentu dezinformacemi ze strany Ruska. Vrací se i k výzvám k rezignaci ministra kultury Antonína Staňka a vysvětluje, jak se liší postoje české diplomacie a prezidenta Zemana vůči Číně.

Sledujte celý rozhovor s Tomášem Petříčkem v úvodním videu.

Reklama

Doporučované