Hlavní obsah

Rusko je připraveno znovu vyslat raketu Sojuz do vesmíru

Rusko po poruše znovu vyšle Sojuz do vesmíru.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters

 

Reklama

Úspěšný pokus o vyslání rakety bude znamenat novou posádku pro Mezinárodní vesmírnou stanici.

Článek

Rusko oznámilo, že znovu vyšle raketu Sojuz do vesmíru. Uvedla to agentura Interfax, která se odvolává na zdroje z ruské vesmírné agentury. Raketa by měla odstartovat mezi 24. a 26. říjnem. Zpráva byla zveřejněna pouze pár dní poté, co byla původní raketa spolu s posádkou nucena nouzově přistát. Raketa by nyní neměla mít na palubě žádného člověka. Místo toho ponese do vesmíru vojenský satelit.

Raketa Sojuz měla původně vynést na Mezinárodní vesmírnou základnu dva nové členy posádky, Američana Nicka Haguea a Rusa Alexeje Ovčinina. Kosmonaut a astronaut však kvůli technickým potížím museli nouzově přistát.

Astronaut Hague i kosmonaut Ovčinin při následném rozhovoru uvedli, že v raketu a ruskou techniku neztratili důvěru. Po přistání se prý oba členové posádky na sebe „zašklebili“, potřásli si rukou a zažertovali o svém krátkém letu.

„Radši bych byl na oběžné dráze a připravoval se na práci v otevřeném kosmu. Jsem ale vděčný, že jsem přežil," prohlásil plukovník Hague.

„Nick vypadal, že nemá vůbec strach. Jasně a správně zodpověděl všechny dotazy ze Země, ptali se na čas selhání. Zatímco jsem plnil své úkoly, Nick odpovídal na dotazy. Viděl jsem, že měl situaci pod kontrolou," uvedl na následné tiskové konferenci ruský kosmonaut.

Opuštěná vesmírná stanice

Rusko je aktuálně jedinou zemí, která dokáže vyslat člověka do vesmíru. Podle serveru The Independent tak komplikace vyvolaly obavy z toho, že by po návratu současné posádky mohla zůstat Mezinárodní vesmírná stanice opuštěná.

Agentura Interfax uvedla, že pokud bude mise s vojenským satelitem úspěšná, členové nové posádky brzy odletí na Mezinárodní vesmírnou stanici. V budoucnu pak bude možné lidi na ISS dopravovat i pomocí strojů soukromých společností SpaceX a Boeing, které brzy chystají spuštění provozu vlastních dopravních lodí.

Reklama

Doporučované