Hlavní obsah

Rusko: Let MH17 sestřelili Ukrajinci. Máme dokumenty o přesunu rakety

Video: Renáta Matoušková, Reuters

 

Reklama

Mluvčí ruského ministra obrany uvedl, že raketa, která sestřelila letadlo společnosti Malaysia Airlines v roce 2014, pocházela z Ukrajiny. Ukrajina se brání a označuje nové ruské zjištění za „špinavý podvod”.

Článek

Ruské ministerstvo obrany v pondělí uvedlo, že v případu spadlého letadla společnosti Malaysia Airlines má jasné důkazy o původu rakety, která letadlo MH17 sestřelila. Pocházet měla z ukrajinského Kyjeva.

Podle identifikačního čísla na raketě, které nalezl mezinárodní vyšetřovací tým, se jedná o zařízení, jež bylo v roce 1986 převezeni na území Ukrajiny, tehdy součást Sovětského svazu, a od té doby nikdy neopustilo zemi. Důkazem je kniha registrů, kterou zveřejnilo ruské ministerstvo obrany. Kromě toho ruská armáda prý zjistila, že většina videí, která vyšetřovatelé použili pro spočítání dráhy letu rakety, byla vyrobena. Rusko svá zjištění s důkazy zašle vyšetřovatelům, sdělil mluvčí ruského ministra obrany Igor Konašenkov.

Šéf ukrajinské bezpečnostní rady Oleksandr Turčynov označil nové ruské vyjádření za špinavý podvod. Jedná se podle něj o „devátou nebo desátou verzi, kterou se ruská armáda, ruští politici snaží vtlačit světovému společenství, aby zakryli jejich zapojení do tohoto hrozného zločinu”.

Vyšetřovatelé: Let MH17 byl nad Ukrajinou sestřelen raketou ruské armády

Turčynov dále dodal, že všechny důkazy a tvrzení ruské strany o jejich nezapojení do katastrofy malajsijského letadla mají za cíl pouze jediné, a to zamést stopy o tom, že by oni byli těmi pravými zločinci.

Mezinárodní tým vyšetřovatelů pod vedením expertů z Nizozemska v květnu uvedl, že letadlo Boeing 777 sestřelila raketa Buk odpálená z mobilního odpalovacího zařízení, které patřilo 53. brigádě ruské protivzdušné obrany s posádkou v Kursku. Raketa byla odpálená z okolí obce Pervomajskyj jižně od města Snižne. Tento prostor byl tehdy a je i teď pod kontrolou proruských separatistů.

Nizozemsko a Austrálie viní ze smrti svých občanů Rusko, které odpovědnost stále odmítá a vinu připisuje ukrajinské armádě. Ruské ministerstvo obrany v minulosti například tvrdilo, že boeing sestřelil ukrajinský bitevník Su-25.

Nizozemský ministr zahraničí Stef Blok uvedl, že průběžná zjištění ukazují na přímé zapojení Ruské federace.

Pád boeingu z letu MH17 z Amsterodamu do Kuala Lumpur 17. července 2014 nepřežil nikdo z 298 lidí na palubě. Většinu cestujících tvořili Nizozemci, na palubě byli ale také Australané a občané dalších osmi zemí.

Reklama

Související témata:

Doporučované