Hlavní obsah

Rusko nepomáhá s řešením korejské krize, tvrdí Trump

Rusko podle Trumpa nijak nepomáhá s řešením korejské krizeVideo: AP

 

Reklama

Americký prezident Donald Trump prohlásil, že Rusko nijak nepřispívá k řešení krize na Korejském poloostrově. Navíc prý podrývá úsilí Číny.

Článek

Donald Trump prohlásil, že Moskva pomáhá KLDR obcházet mezinárodní sankce. To by mohlo vést až k severokorejskému útoku na Spojené státy. „Rusko nám se Severní Koreou vůbec nepomáhá,“ řekl Trump. „S čím nám pomůže Čína, to Rusko podryje,“ dodal s tím, že pozice v této věci uvolněné Čínou přebírá Rusko.

Americký prezident v minulosti uvedl, že nemá problém jednat se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem. V současné době ale prohlašuje, že by pravděpodobně takové rozhovory k ničemu nevedly.

O takové jednání naproti tomu stojí americký ministr zahraničí Rex Tillerson. Ten nedávno uvedl, že věří v zahájení rozhovorů, které by mohly vést k řešení krize. Tillerson s Trumpem shodně ocenili postoj Číny. Trump nejvíce pochválil zastavení dodávek ropy a uhlí, ale následně dodal, že by se mohla snažit více.

Americký prezident rovněž uvedl, že Spojené státy stále zvažují omezený preventivní úder. „Hrajeme velmi, velmi těžkou hru pokeru, kdy nechcete odhalit, co máte v ruce.“

KLDR se svým balistickým programem výrazně pokročila ve schopnosti zasáhnout americké území. „Ještě tam nejsou, ale jsou blízko. Pokrok dělají každý den,“ řekl Trump.

Podle některých odborníků KLDR může svou mezikontinentální balistickou střelou zasáhnout i hlavní město Washington.

Rusko tvrzení prezidenta USA Donalda Trumpa odmítá. Moskva pokládá Trumpovo vyjádření za nepodložené. Náměstek ministra zahraničí Igor Morgulov uvedl, že Rusko plní své závazky vycházející z příslušných rezolucí Rady bezpečnosti OSN v plném rozsahu.

Morgulovo prohlášení podpořil i šéf zahraničního výboru dolní komory ruského parlamentu Leonid Sluckij. Ten připoměl, že Rusko schválilo všechny příslušné rezoluce Rady bezpečnosti a nepřijímá svévolně vyhlášený jaderný status Severní Koreje.

Reklama

Doporučované