Hlavní obsah

Rusko obvinilo bývalého amerického mariňáka ze špionáže

Whelan byl v Rusku obviněn ze špionáže, jeho advokát nabídl kauci.Video: Šimon Trantina, AP, Reuters

 

Reklama

Američan Paul Whelan (48), zadržený v Moskvě minulý týden tajnou službou FSB, byl podle ruských agentur obviněn ze špionáže. Jeho obhájce požádal o propuštění svého klienta z vazby na kauci, jejíž výši ponechal na rozhodnutí soudu.

Článek

„Odvolání proti uvalení vazby na Whelana jsem odeslal poštou. Současně žádám změnit opatření proti mému klientovi z vazby na kauci, jejíž výši stanoví soud,“ řekl agentuře TASS advokát Vladimir Žerebjonkov. Se svým klientem se setkal ve středu. „Cítí se dobře, žertoval,“ poznamenal.

Obhájce podle TASS se nevyjádřil k samotnému případu, ale podle nejmenovaného zdroje z vyšetřovacích orgánů bylo vůči Whelanovi již vzneseno obvinění ze špionáže. „Vazba byla uvalena 29. prosince na dobu dvou měsíců, do konce února 2019. Obvinění proti Američanovi bylo vzneseno nedávno,“ řekl zdroj bez dalších podrobností.

Podle agentury Interfax, rovněž odvolávající se na „informovaný zdroj“, byl Whelan obviněn dnes. „Obvinění bylo vzneseno, Whelan jej odmítl,“ řekl zdroj. Ve vazbě má Whelan setrvat do 28. února.

FSB ohlásila, že Američana přistihla „při špionážní činnosti“. Agentura Rosbalt dnes uvedla, že Whelan údajně v moskevském hotelu Metropol získal nosič dat s utajovanými informacemi. Jeho rodina v úterý uvedla, že je nevinný a že se do Ruska vydal na svatbu svého přítele.

Paměťový klíč, na němž prý byla uložena jména spolupracovníků ruských tajných služeb, Whelanovi v jeho hotelovém pokoji předal jistý ruský občan. Po několika minutách tam vtrhli příslušníci FSB, nosič dat Whelanovi zabavili a jeho zatkli. Za výzvědnou činnost mu hrozí deset až dvacet let za mřížemi.

Paul Whelan, který umí rusky, se prý asi před deseti lety zaregistroval na internetových stránkách oblíbených v Rusku. Některé jeho známé si podle ruských tajných služeb vytipovaly americké tajné služby kvůli tomu, že mohli mít přístup k utajovaným informacím.

Ruské úřady povolily americkému velvyslanci v Moskvě, aby Whelana navštívil v moskevské věznici Lefortovo, kde je zadržován, informovalo ve středu americké ministerstvo zahraničí.

Whelan, 48letý rodák z Kanady, je ředitelem globální bezpečnostní služby ve společnosti BorgWarner Group, výrobce automobilových součástek se sídlem poblíž Detroitu. V minulosti sloužil u americké námořní pěchoty, u níž dosáhl hodnosti seržanta. V letech 2004 a 2006 absolvoval dva turnusy ve válečném Iráku, napsal list Kommersant.

Whelanovo zatčení přišlo v době, kdy jsou rusko-americké vztahy na nejnižší úrovni kvůli konfliktu na Ukrajině, válce v Sýrii a obviňování Ruska z údajného vměšování do amerických prezidentských voleb v roce 2016.

Reklama

Související témata:

Doporučované