Hlavní obsah

Rusko odhalilo nejdelší jadernou ponorku na světě. Má k dispozici i bezpilotní podvodní drony

Odhalení nejdelší jaderné ponorky na světě.Video: Petr Juna, AP

 

Reklama

Rusko ukázalo novou jadernou ponorku. Podle prezidenta Vladimira Putina je ponorka Belgorod krok k maximalizaci pozice Ruska jakožto námořní velmoci. Drony by mohly přímo ohrozit pobřeží Spojených států.

Článek

Stavba 184 metrů dlouhého plavidla začala již v roce 1992, země však musela projekt kvůli problémům s financováním několikrát přerušit. V současné době na ponorce probíhají poslední úpravy a testy, ty by měly skončit na přelomu let 2020 a 2021. Agentura TASS potvrdila i přítomnost autonomních podvodních plavidel.

Na palubě se podle expertů může nacházet až šest podvodních dronů disponujících jadernými hlavicemi, každá o síle až dvou megatun. To je téměř stokrát více, než byla síla pumy Fat Man shozené na Nagasaki. V roce 2015 ruská státní televize odvysílala dokument o nukleární ponorce nápadně podobné Belgorodu.

V dokumentu se mimo jiné říkalo, že smysl dronů je „zasáhnout důležitá nepřátelská hospodářská zařízení a pobřežní oblasti“, na kterých má vytvořit „rozsáhlé oblasti kontaminované radiací, které tím budou znehodnoceny pro vojenské, ekonomické nebo jakékoliv jiné využití na velmi dlouhou dobu“.

Kreml sice tuto zprávu velmi rychle negoval, analytici však podle Rádia Svobodná Evropa spekulují, že dokument i informace v něm byly vypuštěny záměrně. Drony typu Poseidon, kterými má ponorka disponovat, Rusko testuje již delší dobu.

Jedná se o bezpilotní aparát schopný plout rychlostí až 200 km/h v hloubce jednoho kilometru pod hladinou. Tyto atributy z něj dělají velmi těžko detekovatelný a zasažitelný cíl. Putin tuto technologii zmínil poprvé v březnu loňského roku s tím, že její cíl je ničit letadlové lodě nebo infrastrukturu protivníka.

Reklama

Doporučované