Hlavní obsah

Rusko odsoudilo norského špeha. Za špionáž v oblasti jaderných ponorek dostal 14 let vězení

Ruská prokuratura odsoudila norského špeha k čtrnácti letům vězení.Video: Filip Kalčák, Reuters

 

Reklama

Ruská prokuratura odsoudila údajného norského špeha Frodeho Berga. Bývalý pohraniční strážník měl shromažďovat tajné informace ohledně ruských jaderných ponorek.

Článek

Moskevský soud poslal v úterý na 14 let do vězení norského občana Frodeho Berga. Bývalý strážce norského pohraničí se měl provinit špionáží. Berg podle soudu shromažďoval informace spojené s ruskými jadernými ponorkami. Informoval o tom web britského deníku The Guardian.

Berg byl zadržen v Moskvě v prosinci roku 2017 a byl obviněn ze špionáže pro norské zpravodajské služby. Berg nařčení ze špionáže popírá. Přiznal sice, že pracoval jako kurýr pro tajnou službu, údajně ale nevěděl, jaké dokumenty doručuje.

„Využili ho, aniž by o tom věděl,“ řekl Bergův právník Ilja Novikov agentuře AFP. „Můj klient doufá, že norská vláda vyvine diplomatické úsilí. V odvolání nevidíme praktický smysl.“

Podle Novikova je trest 14 let vězení, vzhledem k tomu, že je Bergovi 63 let, trestem doživotním. Právník doufá, že jeho klientovi udělí milost ruský prezident Vladimir Putin.

K tomuto tématu se Putin vyjádřil minulý týden. „Musíme počkat na verdikt soudu,“ sdělil tehdy. „Až na základě soudního rozhodnutí se budeme zamýšlet, jak se situací dále naložíme.“

Kromě Berga byl v případu už dříve odsouzen bývalý ruský policista Alexei Zhitnyuk, který měl norskému špionovi tajné dokumenty předávat. Zhitnyuk stráví za zradu ve vězení třináct let, rozhodl v prosinci minulého roku soud.

Berg v oficiálním prohlášení vyslovil lítost, že způsobil možné zhoršení mezinárodních vztahů mezi Norskem a Ruskem. Diplomatické styky obou zemí se ochladily v roce 2014, kdy Rusko anektovalo Krym.

Reklama

Související témata:

Doporučované