Hlavní obsah

Rusko otestovalo nový protiraketový systém, může se jednat o reakci na systém USA v Rumunsku

Ruské letectvo provádí v Kazachstánu testy protibalistických systémůVideo: AP

 

Reklama

Ruské letectvo úspěšně otestovalo nový protiraketový systém, a to právě v době, kdy Spojené státy nainstalovaly svůj raketový systém na území Rumunska.

Článek

Rusko je jednou z mála zemí, která vyvinula plně funkční protibalistický raketový systém, také známý pod názvem A-135. Ruské letectvo jej otestovalo na území Sary-Shagan ve stepi v Kazachstánu.

„Antibalistická raketa dodržela letový plán a úspěšně zasáhla imaginární cíl,” sdělil plukovník ruských leteckých sil Andrej Prikhodko.

Podle ruského ministerstva obrany se jedná o systém, který zahrnuje raketové střely, varovné radary a je také určen pro sledování vesmíru.

Zprávy o testování protiraketového systému přichází právě ve chvíli, kdy Spojené státy nainstalovaly svůj protiraketový systém Aegis Ashore v Rumunsku. To vyvolalo nové napění mezi USA a Ruskem.

Spojené státy trvají na tom, že jejich protiraketový systém v Evropě má ochránit evropské spojence před Íránem nebo hrozbami KLDR. Moskva ale namítá, že systém může být snadno přizpůsoben a zneužit jako útočná zbraň.

Reklama

Související témata:

Doporučované