Hlavní obsah

Rusko oznámilo první přenos viru ptačí chřipky na člověka

Foto: GlassQuail, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Variantou A(H5N8) se nakazilo v prosinci sedm pracovníků drůbeží farmy na jihu Ruska. Všichni se uzdravili. Zatím se neprokázalo, že by se virus mohl přenést z člověka na člověka.

Článek

Rusko v sobotu oznámilo, že zaznamenalo první přenos kmene viru ptačí chřipky A(H5N8) na člověka. Podle úřadu na ochranu zdraví spotřebitelů Rospotrebnadzor jde o první zjištěnou nákazu tohoto druhu na světě. O „významném objevu“ úřad informoval Světovou zdravotnickou organizaci (WHO).

Šéfka Rospotrebnadzoru Anna Popovová uvedla, že variantou A(H5N8) se nakazilo v prosinci sedm pracovníků drůbeží farmy na jihu Ruska. Cítí se podle ní dobře, nemoc měla velmi mírný průběh. Další zaměstnanci se podle Popovové nenakazili.

Přenos ptačí chřipky z člověka na člověka dosud nebyl zaznamenán, uvádí agentura TASS. „Zatím jsme zjistili jen to, že virus překročil mezidruhovou bariéru a je schopen přenosu z ptáků na člověka. Na základě našich dat zatím platí stanovisko, že virus není přenosný mezi lidmi,“ dodala Popovová.

Podle expertů ukáže jen čas, zda bude virus schopný překonat i tuto bariéru.

K přenosu na člověka došlo už u nechvalně známého typu ptačí chřipky H5N1, který byl poprvé zaznamenán ve Skotsku v roce 1951. Od 60. let minulého století se v řadě světových zemí prokázalo několik typů ptačí chřipky, nejsledovanějším typem onemocnění ale zůstává typ H5N1, který se rychle šíří mezi ptáky.

U lidí napadá virus dýchací soustavu. Může způsobit zápal či selhání plic. Přenos na člověka je ale spíše ojedinělý. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se během let 2003 až 2020 nakazilo 862, z nichž 455 zemřelo.

První velké problémy způsobil typ H5N1 v roce 1997 v Hongkongu, kde se onemocněním nakazilo 18 lidí, z nichž 6 zemřelo. Kvůli nákaze muselo být utraceno 1,5 milionu kusů drůbeže.

V souvislosti s výskytem ptačí chřipky v Rusku, na Krymu a v Turecku v roce 2005 varovala Světová zdravotnická organizace (WHO) před zvýšeným rizikem pandemie způsobené právě virem H5N1. V roce 2006 se prokázala ptačí chřipka u volně žijících ptáků v řadě členských zemí EU včetně České republiky. V roce 2007 se nákaza prokázala i u ptactva žijícího v hospodářských chovech. Evropská komise přijala od té doby řadu opatření, která mají zabránit zavlečení onemocnění do evropských chovů. V zemích jihovýchodní Asie se ptačí chřipka nadále vyskytuje.

Reklama

Doporučované