Hlavní obsah

Rusko plánuje využít výhod změny klimatu

Ilustrační foto.

Reklama

Rusko zveřejnilo plán, v rámci něhož chce přizpůsobit ekonomiku a obyvatelstvo klimatickým změnám s cílem nejen zmírnit škody, ale také „využít výhod“ vyšších teplot.

Článek

Dokument zveřejněný v sobotu na vládním webu uznává, že změny klimatu mají „výrazný a rostoucí účinek na socioekonomický vývoj, životy lidí, zdraví a průmysl“. Uvádí preventivní opatření jako stavbu přehrad nebo přechod na plodiny odolnější vůči suchu. V dokumentu jsou také popsány přípravy na krizové momenty včetně nouzového očkování nebo evakuace v případě katastrofy.

Plán říká, že „změna klimatu představuje rizika pro veřejné zdraví, ohrožuje permafrost a zvyšuje pravděpodobnost infekcí a přírodních katastrof.“ Také to může vést k vytlačení zvířecích druhů z jejich obvyklých míst výskytu.

Vláda se podle plánu musí připravit na to, že se ruské produkty stanou nekonkurenceschopnými a nebudou splňovat nové normy týkající se klimatu. Rovněž také vláda chce připravit nové vzdělávací materiály pro výuku změny klimatu ve školách.

Možnými „pozitivními“ účinky popsanými v plánu jsou „snížená spotřeba energie v chladných oblastech, rozšiřování zemědělských oblastí a navigační příležitosti v Severním ledovém oceánu“.

Rusko se otepluje rychleji než zbytek planety

Rusko se v průměru otepluje 2,5krát rychleji než planeta jako celek. Dvouletá „první fáze“ plánu je ukazatelem, že to ruská vláda oficiálně uznává jako problém. Rusko je v souvislosti se změnou klimatu jednou z nejzranitelnějších zemí s obrovskými arktickými regiony a infrastrukturou vybudovanou přes permafrost. Nedávné povodně a požáry patří k nejhorším klimatickým katastrofám, ke kterým v posledních letech došlo.

Na Sibiři v loňském roce shořely až dva miliony hektarů lesa, zachvácená plocha odpovídá přibližně čtvrtině rozlohy Česka. Dým dosáhl až k Uralu a zhoršil ekologickou situaci v mnoha regionech. Ve východní části Sibiře v té době došlo k povodním, které postihly 38 000 lidí a vyžádaly si nejméně 25 mrtvých.

Putin však opakovaně popírá vědecký konsenzus, že změna klimatu je primárně způsobena emisemi, které pochází z lidské činnosti. Na své tradiční tiskové konferenci minulý měsíc prohlásil, že za klimatické změny mohou „některé z procesů ve vesmíru“. Kritizoval také environmentální aktivistku Gretu Thunbergovou, kterou označil za „neinformovanou a dojemnou dívku, kterou pravděpodobně někdo ve vlastním zájmu zneužívá“.

„Je velice těžké, pokud ne nemožné, přesně zjistit, jak lidstvo zasahuje do klimatické změny. Nemůžeme však ani nečinně sedět, souhlasím se svými kolegy. Měli bychom se co nejvíce vynasnažit, abychom předešli dramatickým změnám klimatu,“ prohlásil Putin s tím, že nejvíce jsou podle něj ohrožena města na severu země vystavěná na věčně zmrzlé půdě zvané permafrost, která postupně měkne.

Reklama

Doporučované