Hlavní obsah

Rusko pohrozilo rozchodem s evropskými lidskoprávními instituty, stěžuje si na štrasburský soud

Rusko zvažuje odstoupení od evropské úmluvy o lidských právech.Video: Lukáš Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Rusko zvažuje možnost odstoupení od evropské úmluvy o lidských právech a ukončení spolupráce s Evropským soudem pro lidská práva.

Článek

Rusko oznámilo, že uvažuje o odstupu od evropské úmluvy o lidských právech, rozchodu s Evropským soudem pro lidská práva a o konci členství v Radě Evropy. S odvoláním na vládní zdroje to oznámila agentura RIA Novosti. Rozchod s lidskoprávními instituty se podle těchto zdrojů uskuteční v případě, že „se protiruská linie soudních rozhodnutí nezmění“.

Evropský soud podle Ruska ignoruje ruské argumenty, jeho rozhodnutí odporují zájmům Moskvy, měří dvojím metrem a nebere v úvahu zvláštnosti ruského právního systému. Dále Rusku vadí, že se nepodílí na volbě soudců. Tuto možnost země nemá od roku 2014, kdy bylo vyloučeno kvůli anexi Krymu.

Ve stejném roce bylo Rusko vyloučeno z jednání Parlamentního shromáždění Rady Evropy a nesmí se podílet ani na práci dalších jejích orgánů.

„Ruské státní orgány proto zvažují možnost odstoupení od evropské úmluvy o lidských právech, což by znamenalo vyjmutí z jurisdikce soudu pro lidská práva a ukončení členství Ruska v Radě Evropy,“ citovala ruská agentura vládní zdroje.

Rusko se už po vyhlášení sankcí odmítlo činnosti Rady Evropy účastnit, dokud bude sankční režim v platnosti. Loni v létě se navíc ruská vláda rozhodla nezaplatit příspěvek do rozpočtu Rady Evropy, který činí asi 280 milionů korun.

Reklama

Doporučované