Hlavní obsah

Rusko pomůže Libanonu s návratem syrských uprchlíků do Sýrie

Ministři zahraničí z Ruska a Libanonu se dohodli na spolupráci při řešení uprchlické krize.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Ruský šéf diplomacie Sergej Lavrov se na schůzce s libanonským ministrem zahraničí Gebranem Bassilem dohodl na pomoci Ruska při přemísťování syrských uprchlíků. Těch je podle OSN v Libanonu okolo jednoho milionu.

Článek

Při schůzce ruského šéfa diplomacie Sergeje Lavrova a libanonského ministra zahraničí Gebrana Bassila v Moskvě Rusko přislíbilo podporu Libanonu při přemísťování syrských uprchlíků zpět do Sýrie. Libanonský ministr zahraničí Bassil řekl, že nevidí důvod k tomu, aby syrští uprchlíci zůstávali na území Libanonu, protože se v některých částech Sýrie už neválčí.

Stovky tisíc syrských uprchlíků budou dobrovolně přemístěny zpět do Sýrie během několika měsíců. U OSN je jich ale registrováno okolo jednoho milionu. Někteří libanonští politici podle serveru Al-Džazíra urgují návrat Syřanů do vlasti, OSN a lidskoprávní organizace s tím ale nesouhlasí, protože podle nich situace v zemi stále není bezpečná.

Lavrov podle agentury Reuters řekl, že by Libanon neměl být rukojmím uprchlické krize, také řekl, že se Rusko nesnaží vměšovat do libanonské domácí politiky. Lavrov dále obvinil Spojené státy americké z neaktivity při rekonstrukci Sýrie. Syrský konflikt je podle Lavrova zajímal pouze tehdy, když byla aktivní opozice vůči syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi.

Mimo téma migrační krize ministři řešili i potenciální pomoc Ruska při vzniku nových úschoven ropy a zemního plynu na libanonském území. Tento projekt by podle Bassila zajistil stabilitu země, zejména pokud ho Rusko podpoří.

Agentura Interfax uvedla, že podle Bassila by Libanon měl sloužit jako základna pro obnovu syrské ekonomiky, na čemž chce spolupracovat spolu s Ruskem.

Reklama

Doporučované