Hlavní obsah

Rusko posílá do Karabachu vojáky se zkušeností z Donbasu, píší na Ukrajině

Foto: Profimedia.cz

Ruský mírový konvoj. Snímek vystřižený z videa ruského ministerstva obrany.

Reklama

Rusko posílá do Náhorního Karabachu vojáky, kteří nedávno válčili v Donbasu na východě Ukrajiny. Tvrdí to ukrajinský list Ukrajinska pravda s odvoláním na specializované weby.

Článek

Rusko zprostředkovalo dohodu o ukončení arménsko-ázerbájdžánské války o Náhorní Karabach a její dodržování má na místě kontrolovat ruský kontingent 1 960 mužů s 90 obrněnými transportéry, 380 auty a speciální technikou.

Podle ruského ministerstva obrany z Uljanovska do Náhorního Karabachu už odletělo deset vojenských transportních letounů Il-76 s vojáky a transportéry 15. samostatné motostřelecké brigády, která má označení „mírotvorná“. Jako jediná jednotka ruské armády je určena pro nasazení v operacích na prosazení či udržení míru, a to i v rámci sil působících pod vlajkou OSN.

Tato jednotka, jejíž základna je v Samaře, se na jaře 2014 „blýskla při obsazení Krymu a podílela se i na okupaci části Donbasu“, uvedl ukrajinský deník s tím, že o této skutečnosti existují četné důkazy.

Příslušníci této brigády se podle gruzínského badatele Irakliho Kochamidzeho také zúčastnili krátké rusko-gruzínské války o separatistickou Jižní Osetii a Abcházii v srpnu 2008.

Reklama

Doporučované