Hlavní obsah

Rusko poslalo dvě třetiny pracovníků z KLDR zpět do vlasti. Čína dokonce přibližně polovinu

Rusko i Čína posílají domů severokorejské pracovníky, kteří pracují za hranicemi své vlasti, aby vydělali peníze Pchjongjangu.Video: Esther Beshirová, AP

 

Reklama

Rusko i Čína posílají pracovníky, kteří vydělávají peníze Pchjongjangu, zpět do KLDR. Lidskoprávní organizace upozorňují na špatné a nesvobodné podmínky severokorejských zaměstnanců. Pchjongjang tvrdí, že v zahraničí všichni pracují legálně.

Článek

V roce 2018 Rusko repatriovalo téměř dvě třetiny ze 30 tisíc pracovníků původem ze Severní Koreje, kteří vydělávali na území Ruské federace. Čína repatriovala přes polovinu z nich, přesný údaj ale neuvedla. Bezpečnostní radu OSN o tom informovaly Moskva a Peking.

Výbor OSN pro sankce vůči KLDR požaduje podle dva roky starého usnesení repatriaci všech severokorejských pracovníků do konce roku 2019. Cílem je zabránit Severokorejcům vydělávat peníze v cizí měně pro Korejskou lidově demokratickou republiku.

Podle Spojených států proudilo do Pchongjangu přes 500 milionů dolarů ročně od 100 tisíců lidí pracujících v zahraničí. 80 000 z nich žilo v Číně a 30 000 v Rusku. Rezoluce OSN z prosince 2017 proto vznesla na obě země požadavek, aby v březnu 2019 podaly zprávu sankčnímu výboru o všech severokorejských pracovnících repatriovaných během roku 2018.

Rusko uvedlo, že se počet Severokorejců s platným pracovním povolením v průběhu roku 2018 v zemi snížil z 30 023 na 11 490 lidí.

Čína, klíčový spojenec Severní Koreje, tvrdí, že repatriovala přes polovinu občanů KLDR vydělávající peníze na jejím území. „Čína hodlá i nadále plnit své mezinárodní zavázky, provádět repatriační práce a dokončit je ve stanoveném termínu,” napsala čínská mise do zprávy pro OSN, kterou ale nechtěla zveřejnit.

Vyšetřovatel OSN pro lidská práva Marzuki Darusman dříve uvedl, že občané KLDR v zahraničí pracují především v hornictví, těžbě dřeva, textilním průmyslu a ve stavebnictví. Zprávy předložené Ruskem a Čínou výboru pro sankce vůči KLDR zatím nespecifikují, v jakých průmyslových odvětvích byli lidé ze Severní Koreje zaměstnáni.

Organizace Human Rights Watch v New Yorku uvedla, že zacházení se severokorejskými pracovníky v zahraničí nesplňuje mezinárodní pracovní normy. „Pracovníci nemají právo na svobodu shromažďování ani na svobodu projevu, jsou kontrolováni, jejich svoboda pohybu a přístup k informacím ze světa jsou omezovány. Zaměstnanci pracují dlouho a nemají právo odmítat přesčasy,” informovala ve zprávě z roku 2017.

Severní Korea prohlásila, že její občané pracují v zahraničí legálně, nikdo s nimi špatně nezachází a nenutí je odcházet za hranice.

Bezpečnostní rada OSN soustavně posiluje sankce vůči Severní Koreji, aby potlačila financování jaderných programů a výrobu balistických raket. Prezident USA Donald Trump a severokorejský vůdce Kim Čong-un se v roce 2018 dvakrát setkali s cílem vyjednat denuklearizaci.

Reklama

Doporučované