Hlavní obsah

V jaderných zbraních nikoho nedoháníme, máme náskok, řekl Putin

Foto: ČTK

Ruský prezident Vladimir Putin.

Reklama

aktualizováno •

Ruský prezident Vladimir Putin přednesl před zákonodárci i novináři poselství o stavu země. Navrhl změny v ústavě, které by zajistily, aby měla vždy vyšší váhu než mezinárodní právo, a posílení role poslanců při sestavování vlády. Kromě toho mluvil o podpoře rodin a došlo i na téma mezinárodních sporů ohledně historie a role Ruska v druhé světové válce. Vyzdvihl i ruský pokrok ve zbrojním a jaderném vybavení.

Článek

Rusko podle prezidenta Vladimira Putina poprvé v dějinách nikoho nedohání. Naopak jiné státy teprve budou muset vytvořit zbraně, kterými už Ruská federace disponuje, prohlásil dnes Putin v poselství o stavu země.

„Nikoho neohrožujeme a ani se nesnažíme vnucovat svou vůli. Ale mohu ujistit, že kroky k posílení národní bezpečnosti jsme udělali včas a v dostatečné míře,“ řekl ruský prezident v široce sledovaném a více než hodinovém vystoupení.

„Poprvé, chci zdůraznit, poprvé v dějinách, odkdy existují jaderné rakety, včetně sovětského období a novější doby, nikoho nedoháníme, ale naopak jiné přední státy světa budou muset vytvořit zbraně, kterými již Rusko disponuje,“ uvedl Putin.

Ústavní změny má potvrdit referendum

Navrhované ústavní změny by podle Putina mělo potvrdit referendum.

Patří mezi ně i návrh zakázat lidem ve vysokých státních funkcích, aby měli jiné než ruské občanství.

„Rusko potřebuje více dětí“

Velkou část proslovu Putin věnoval tématu nízké porodnosti v Rusku a slibům mnoha nových benefitů pro rodiny s dětmi. Došlo ale i na téma mezinárodních sporů ohledně historie a role Ruska v druhé světové válce.

„Osud Ruska a jeho historické vyhlídky závisejí na tom, kolik nás tu bude… kolik dětí se narodí v ruských rodinách,“ řekl Putin.

Rusko má s poklesem porodnosti problém delší dobu a státní statistická agentura asi před měsícem potvrdila, že trend pokračuje.

Putin zmínil hned několik kroků, kterými chce zlepšit podmínky pro rodiny s dětmi a motivovat Rusy, aby měli více potomků.

Příspěvky na děti a bydlení

Jedním z nich je například příspěvek 450 000 rublů (165 000 korun) na hypotéku každé rodině, která bude mít třetí dítě.

Kromě jednorázového příspěvku na třetí dítě chce Putin prodloužit a vylepšit mateřskou. Program mateřského kapitálu, který byl vypsán do konce letošního roku, prodlouží nejméně do roku 2026. Ruské matky na něj navíc budou mít nově nárok už od prvního dítěte.

Dále Putin oznámil, že se od příštího roku zvýší příspěvky na děti pro chudé rodiny. Místo současných 5 500 rublů by mohly v příštím roce dostat až dvojnásobek. Dávky budou navíc pro chudé rodiny k dispozici až do sedmi let dítěte, dosud to šlo jen do tří let.

Rodiny s dětmi by tak podle ruské hlavy státu měly díky příspěvkům mít od státu prostředky v hodnotě poloviny nákladů na byt na většině území Ruska.

Peníze do školství

Velkou podporu slíbil Putin i školství. Součástí reforem by mělo být zvýšení platů učitelům a učitelkám i strava zdarma pro žáky od první do čtvrté třídy.

Putin přiznal, že si je vědom, že všechny jeho návrhy budou Rusko stát „hodně peněz“.

„Vítězství ve válce nás stále inspiruje“

Putin věnoval pozornost i připomenutí blížícího se 75. výročí konce 2. světové války. Řekl k tomu, že sovětské vítězství dodnes inspiruje Rusko.

Varoval také před „pokusy o dezinformace o válce“ a dodal, že Rusko „vytváří největší světový archiv“ dokumentů spojených s válkou, aby ukázalo světu pravdu.

Reklama

Doporučované