Hlavní obsah

Rusko pozvalo svět na inspekci nové rakety, která rozdmýchala spor s USA

Rusko ukázalo raketový systém, který podle Spojených států i NATO porušuje Smlouvu o likvidaci raket středního a kratšího doletu.Video: Redakce Seznam, Reuters

 

Reklama

Rusové pozvali zahraniční experty i novináře, aby se podívali na raketu s plochou dráhou letu, o které Spojené státy tvrdí, že porušuje Smlouvu o likvidaci raket středního a kratšího doletu, a kvůli které od takzvané INF Američané odstupují. Rusko zopakovalo, že raketa dohodu neporušuje.

Článek

Rusko pozvalo zahraniční vojenské vyslance i novináře na inspekci kritizovaného raketového systému poté, co stejnou nabídku nedávno odmítly Spojené státy. „Pozvali jsme zástupce Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti, hospodářského uskupení BRICS, EU a NATO i ostatní evropské a asijské státy na dnešní událost. Cílem je dát možnost zahraničním expertům, aby si nezávisle udělali kompletní a objektivní obraz,“ řekl na tiskové konferenci v jedné z ruských vojenských základen náměstek ministra zahraničí Sergej Rjabkov.

Raketa, kterou na tiskové konferenci Rusové představili je podle nich zmodernizovanou verzí rakety 9M728, o které Spojené státy i NATO prohlásily, že porušuje dohodu INF z roku 1987. Rusko tvrdí, že raketa má dolet 480 kilometrů, tedy o 10 kilometrů méně než její starší model. Dolet tak zároveň podle Ruska nepřesahuje 500 kilometrů, což znamená, že raketa neporušuje dohodu. Spojené státy si ale myslí opak.

Rusko se Spojené státy na jednání v Ženevě v polovině ledna snažilo odradit od odstoupení od INF pozvánkou na inspekci daného raketového zařízení. Podle zástupkyně amerického ministerstva zahraničí Andrey Thompsonové je už ale na takové pozvánky pozdě. Transparentnost po Rusku USA prý požadují už pět let. „Vysvětlili jsme našim ruským protějškům přesně, co by museli udělat, aby se vrátili k dodržování dohody způsobem, jaký bychom přijali. Požadujeme ověřitelnou likvidaci veškerých systémů, které porušují dohodu. Vidět raketu neznamená znát vzdálenost jejího doletu, a to je ve finále porušení dohody,“ řekla Thompsonová.

S tímto komentářem Spojené státy odmítly pozvánku na inspekci ruského arzenálu a oznámily, že k 2. únoru pozastavují své závazky k dohodě a do půl roku odstoupí definitivně. Poté, jak už loni v říjnu avizoval americký prezident Donald Trump, USA začnou s vývojem nových raket.

Z řad amerických bezpečnostních expertů ale zní i hlasy, které s odmítnutím ruské pozvánky nesouhlasí. Například ředitelka think tanku Centra pro kontrolu zbraní a jejich šíření Alexandra Bellová řekla, že Spojené státy od Rusů ohledně INF roky nedostaly vůbec nic, a nyní je pozvánka na inspekci něčím, na čem by se mohlo dát stavět. „Ani se nepokusit získat výhodu z této příležitosti znamená nechat ležet diplomatické možnosti na stole, a to je zkrátka hloupé,“ řekla Bellová britskému Guardianu.

Podle Ruska dohoda bude závazná i nadále

Rjabkov ve středu také oznámil, že Spojené státy již informovaly Rusko diplomatickými kanály, že jejich ohlášený záměr odstoupit od Smlouvy o likvidaci raket středního a kratšího doletu je definitivním rozhodnutím a nepředstavuje pozvánku k jednáním.

„Nedávno americká strana podnikla další destruktivní krok, když na nejvyšší úrovni ohlásila záměr odstoupit od smlouvy. Prakticky vzápětí nám (Američané) dvoustrannými kanály tento záměr potvrdili. Jasně přitom vysvětlili, že ohlášený krok není pozvánkou k rozhovoru, ale že rozhodnutí bylo přijato se zřetelem na všechny okolnosti a je definitivní,“ řekl Rjabkov podle listu Kommersant.

Rjabkov dále ujistil, že Moskva je nadále ochotna jednat o zachování smlouvy se zřetelem na důvody znepokojení obou stran. Ale smlouvu bude považovat za závaznou pro obě strany i po 2. únoru, kdy Američané chtějí pozastavit své závazky vůči smlouvě, pokud Rusko do té doby neukončí své porušování smlouvy a střely nezničí. Moskva podle Rjabkova smlouvu INF neporušila, a proto soudí, že smlouva nadále platí. „Vzhledem k tomu, že chybí nějaká skutečná porušení smlouvy z naší strany a že Washingtonem uvedené objasnění pro pozastavení smlouvy je neopodstatněné, je samo rozhodnutí z právního hlediska zanedbatelné,“ prohlásil Rjabkov.

Reklama

Doporučované