Hlavní obsah

Rusko předbíhá Toma Cruise. První film ve vesmíru chce natočit o chvíli dřív

Foto: Profimedia.cz

Pohled z Mezinárodní vesmírné stanice (Ilustrační fotografie).

Reklama

Rusko oznámilo, že 5. října vyrazí na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) režisér Klim Šipenko a herečka Julija Peresildová, aby na stanici natočili film. Totéž má ve stejném měsíci v plánu i Tom Cruise s režisérem Dougem Limanem.

Článek

Datum plánovaného startu dvojice Šipenko–Peresildová naznačuje, že je ruská kosmická agentura Roskosmos na dobré cestě předběhnout hollywoodský tým a získat prvenství prvního filmu v historii natočeného ve vesmíru.

Přesné datum startu amerického herce Toma Cruise s režisérem Dougem Limanem zaštítěného agenturou NASA a SpaceX není známé. Mise ale byla potvrzena už minulý rok v létě s tím, že by se měla uskutečnit během října 2021. Krátce poté vlastní plán na natáčení filmu ve vesmíru oznámilo i Rusko.

Už tehdy ostatně dal Roskosmos najevo, jaký je jeho záměr. Rusko se chce stát „první zemí, která natočí film ve vesmíru“, prohlásila agentura loni v září.

Podrobnosti o filmu s Cruisem dosud nejsou známy a ani Roskosmos toho zatím mnoho neprozradil. Neví se ani, jak velká část obou filmů má být ve vesmíru natočena.

Jmenovat by se ruský film měl Výzva. Není jasné, jakou roli v něm 36letá herečka Peresildová bude mít. Stejně jako o rok starší režisér Šipenko ale úspěšně prošla jak uměleckým, tak zdravotním konkurzem. Zvláštní výcvik obou umělců má začít nejpozději 1. června a bude zahrnovat trénink na centrifuze nebo pohyb v prostoru bez gravitace.

Foto: Profimedia.cz

Fotka Peresildové z konference, kde byl oznámen výběr role pro ruský vesmírný film. Podle britského Guardianu musely uchazečky o roli splňovat několik tělesných parametrů a zvládnout například uběhnout kilometr pod tři a půl minuty, uplavat 800 metrů pod 20 minut.

Produkovat film má šéf Roskosmosu Dmitrij Rogozin s ruskou státní televizí První kanál a ruským filmovým studiem Yellow, Black and White.

Šipenko má k tématu vesmíru blízko i proto, že před čtyřmi lety natočil oceňovaný film Saljut-7, který ukazuje příběh záchrany stejnojmenné sovětské vesmírné orbitální stanice v polovině 80. let. Jeho poslední film s názvem Sedlák vyšel v roce 2019 a stal se nejvýdělečnějším ruským filmem.

Peresildová v minulosti hrála například legendární sovětskou sniperku Ljudmilu Pavličenkovou ve válečném filmu Bitva o Sevastopol nebo třeba ve snímcích Kraj a Zajatec režiséra Alexeje Učitěla.

Cruise, kterému v době plánovaného letu bude 59 let, je známý tím, že často při natáčení akčních filmů dělá hodně nebezpečných scén sám, bez využití kaskadéra. Visel už například ze vzlétajícího letadla nebo šplhal po nejvyšším mrakodrapu světa Burdž Chalífa v Dubaji.

Liman už s Cruisem natočil například slavný film Na hraně zítřka nebo novější Barry Seal: Nebeský gauner.

Reklama

Doporučované