Hlavní obsah

Rusko řeší fotbalový skandál. Dva reprezentanti napadli v kavárně Asiata, byl to ředitel na ministerstvu

Foto: Lucie Hrdličková, Profimedia.cz, Youtube.com

Rusko řeší fotbalový skandál.

Reklama

Byl za hvězdu, když minulý týden v utkání Evropské ligy s pražskou Slavií zařídil výhru Petrohradu. Teď Alexandru Kokorinovi hrozí spolu s reprezentačním spoluhráčem Pavlem Mamajevem vězení. Podle ruských médií fyzicky napadli jednoho z ředitelů na ministerstvu průmyslu, který skončil v nemocnici.

Článek

Ještě minulý týden jej Rusko oslavovalo, když v utkání Evropské ligy proti pražské Slavii zajistil jediným gólem výhru Petrohradu. Tentokrát plní titulky znovu, ale ne kvůli svému fotbalovému talentu. Reprezentant a útočník Zenitu Petrohrad Alexandr Kokorin podle ruských médií spolu se záložníkem Krasnodaru Pavlem Mamajevem napadl v moskevské kavárně jednoho z ředitelů na ministerstvu průmyslu Denise Paka. Ten následně skončil v nemocnici.

Moskevská policie v pondělí oznámila, že zahájila vyšetřování případu napadení návštěvníka kavárny dvěma muži. Ruský Mash Telegram tvrdí, že záběry z bezpečnostních kamer v podniku ukazují na Kokorina s Mamajevem. Fotbalisté podle záznamu Paka napadli židlí a dali mu ránu pěstí.

Pakův právník Gennady Ududyan řekl rádiu Kommersant, že motivací Kokorina a Mamajeva byla rasová nenávist. Mash dále uvedl, že hráči Paka napadali nejprve slovně kvůli jeho asijskému původu. „Nejprve je pokáral, poté dostal ránu do hlavy a pěst do obličeje. Můj klient má zavřenou frakturu lebky a pohmožděniny,” řekl právník s tím, že jeho klient má v plánu se soudit s tím, že oba ruští fotbalisté představují nebezpečí pro společnost, která dodržuje zákony.

Kluby FC Zenit Petrohrad, se kterým Kokorin v sezoně 2015/2016 vyhrál ruský pohár, i Mamajevův FC Krasnodar čin svých hráčů odsoudily. Zenit vydal v úterý odpoledne prohlášení, ve kterém Kokorinovo chování označil za šokující s tím, že čeká na právní posouzení od příslušných orgánů a poté se rozhodne, jak hráče potrestá. „V této chvíli jsou klub i jeho podporovatelé velmi zklamaní, že jeden z nejtalentovanějších fotbalistů země se chová tímto způsobem,” stojí v prohlášení. Krasnodar ve svém vyjádření uvedl, že se Mamajevovi chystá zrušit smlouvu.

Později policie oznámila, že spustila vyšetřování další události z pondělního rána, kdy byl hospitalizován třiatřicetiletý muž, který byl napaden, a došlo k poškození jeho auta. Lokální média oběť identifikovala jako řidiče moderátora zpráv státní televize. Podněcovateli konfliktu, jenž se odehrál jen krátce před napadením v kavárně, měli být také dva fotbalisté.

Ruský ministr sportu Pavel Kolobkov řekl agentuře TASS, že oba incidenty vrhly stín na celý ruský fotbal. „Tito kluci v současné době nehrají za ruský národní tým a vypadá to, že už ani nikdy nebudou,“ prohlásil.

Kokorina s Mamajevem přes sociální sítě kritizovali fanoušci už v roce 2016. Pouhých pár dní po nepovedené účasti na Euru 2016 totiž byli natočení v klubu v Monte Carlu, kde si měli údajně objednat 500 lahví šampaňského za čtvrt milionu eur, což je v přepočtu necelých šest a půl milionu korun. O rok později Kokorinovi zabavili řidičský průkaz poté, co Moskvou projížděl ve svém Bentley v protisměru.

Reklama

Související témata:

Doporučované