Hlavní obsah

Rusko do dopingové továrny na medaile zapojilo tisíc sportovců

Video: Anita Baselová

 

Reklama

Světová antidopingová agentura vydala konečnou zprávu o vyšetřování dosud největší aféry ve sportu.

Článek

Více než tisíc ruských sportovců profitovalo mezi roky 2011 a 2015 ze systematického dopingu v zemi. Takový je závěr vyšetřovatelů Světové antidopingové agentury (WADA) v čele s Richardem McLarenem, který v Londýně zveřejnil druhou část zprávy o dopingových praktikách v Rusku.

Podle ní se potvrdilo, že v Rusku fungovala dopingová politika s cílem vybojovat co nejvíc medailí na velkých akcích včetně olympijských her v Londýně 2012, atletického mistrovství světa v Moskvě 2013 či zimních olympijských her v Soči 2014.

Právě v Soči podle zjištěných důkazů došlo v celkem dvanácti případech k manipulacím s odebranými vzorky ruských olympijských medailistů, z toho čtyř vítězů. K systematickým podvodům docházelo podle vyšetřovatelů ve více než třiceti sportech.

První část zprávy zveřejnil McLaren v červenci, tehdy WADA na jejím základě doporučila vyřadit Rusko z olympijských her v Riu de Janeiru. Mezinárodní olympijský výbor požadavku na plošný zákaz nevyhověl a nechal posouzení účasti ruských sportovců na jednotlivých sportovních federacích.

Reklama

Doporučované