Hlavní obsah

Rusko se pokoušelo ovlivnit kongresové volby, uvedl ministr obrany USA

Rusko se podle ministra obrany USA pokoušelo ovlivnit kongresové volby.Video: Jan Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Americký ministr obrany James Mattis vznesl závažné obvinění proti Rusku. Prezident Putin se podle něj minulý měsíc pokoušel zmanipulovat kongresové volby v USA.

Článek

Podle televize CNN to Mattis uvedl na Reaganově obranném fóru v Kalifornii.

Vyšetřování možného ovlivňování prezidentských voleb z roku 2016 přitom stále probíhá.

„Opět se pokusil (Putin) zasáhnout do našich voleb minulý měsíc a my jsme stále svědky takovýchto pokusů,” řekl Mattis na sobotní konferenci.

Ministr obrany USA dodal, že není pochyb o tom, že ruské snahy ovlivnit volby zhoršily vztahy mezi Washingtonem a Moskvou. Zatím prý ale neví, zda se ruská hrozba v této věci zhoršila. Nicméně uvedl, že Putin stále zkouší podkopat demokratické procesy, které musí být chráněny.

„A my uděláme vše nezbytné, abychom je ubránili,” uzavřel Mattis své vyjádření na obranu demokratického státního zřízení Spojených států amerických.

Americký prezident Donald Trump se před několika dny odmítl s Vladimirem Putinem sejít na summitu států G20 v Argentině. Trump chce, aby Rusové propustili ukrajinské vojáky zajaté před týdnem Ruskem v Azovském moři. Moskva to odmítá.

Spojené státy obvinily Rusko i ze zásahu do prezidentských voleb v roce 2016.

Ruskou roli v prezidentských volbách prověřuje zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller, který se zaměřil na štáb současného prezidenta Donalda Trumpa. Ten jakoukoli spolupráci s Rusy odmítá a vyšetřování označuje za hon na čarodějnice. Také Moskva popírá, že by se pokoušela hlasování zmanipulovat.

Situace mezi Amerikou a Ruskem je v posledním týdnu zvlášť vypjatá také kvůli incidentu z Kerčského průlivu.

Reklama

Doporučované