Hlavní obsah

Rusko vyhostilo dva české diplomaty, ČR má problém za vyřešený

Vyjádření českého velvyslanece v Moskvě Vítězslava Pivoňky.Video: Jana Slavíková, Televize Seznam

 

Reklama

aktualizováno •

Rusko dnes informovalo českého velvyslance Vítězslava Pivoňku o vyhoštění dvou českých diplomatů. ČTK to sdělila mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová.

Článek

Podle Štíchové jde o čekávanou a symetrickou reakci na stejný český krok z počátku června. Česko nyní považuje problém, který nevznikl na jeho straně, za vyřešený, uvedla mluvčí.

Pivoňku si dnes podle zdroje agentury RIA Novosti předvolalo ruské ministerstvo zahraničí v souvislosti s „diplomatickým skandálem“.

Česko předminulý týden vyhostilo dva ruské diplomaty v souvislosti s kauzou údajné ruské hrozby českým komunálním politikům jedem ricin přivezeným ruským diplomatem do Prahy. Očekávalo se, že ruská strana odpoví stejným krokem.

Česká republika se v pátek 5. června rozhodla vyhostit dva pracovníky ruského kulturního střediska v Praze – Andreje Končakova, který středisko vedl a současně plnil roli vedoucího představitele organizace Rossotrudničestvo v Česku, a Igora Rybakova.

Koncem dubna unikla tajná informace českých tajných služeb do týdeníku Respekt, který napsal, že do Česka přijel do Prahy ruský diplomat s ricinem. Jed měl být údajně určen českým politikům spojeným s odstraněním sochy maršála Ivana Koněva a přejmenováním náměstí před ruským velvyslanectvím v Praze k uctění památky zavražděného ruského opozičního politika Borise Němcova.

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) se Praha k vypovězení Rusů uchýlila poté, co zpravodajské služby zjistily, že kauza byla důsledkem vyřizování sporů mezi dvěma pracovníky ruské ambasády v Praze. Hrozba byla podle premiéra smyšlená.

Reklama

Doporučované