Hlavní obsah

Rusko stupňuje nepřátelské aktivity a vliv. Udělali si z nás laboratoř, budou chtít expandovat dále, říká Bartošek o varování BIS

Podívejte se na rozhovor s kandidátem na předsedu KDU-ČSL Janem Bartoškem.Video: Filip Horký, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Je potřeba vzít zcelá vážně, že Rusko a Čína vyhledávají všechny možnosti, jak ovlivnit život v České republice, říká o zprávě BIS místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek.

Článek

„Dozrál čas, protože zpráva BIS opakovaně hovořila o tom, že Rusko stupňuje své aktivity a vliv. Chceme vytvořit nástroje, jak se bránit a spolupracovat s dalšími ministerstvy a orgány. Není to pouze o Rusku, ale i o Číně,“ popisuje Bartošek důvody, proč podporuje vytvoření zvláštní parlamentní vyšetřovací komise k sílícím aktivítám Ruska a Číny na našem území.

„Ať už Rusko, ale i Čína jsou zvyklé plánovat v úplně jiném časovém horizontu. Vyhledávají nové talenty, které se snaží na sebe navázat. Čínská strana zve a platí některým poslancům zahraniční cesty do země. Může si dělat jejich profily a zjišťovat silné a slabé stránky. To nelze. Jsou to drobné úlitby, kdy se snaží získat vliv,“ říká Bartošek s tím, že tento vliv Čína využívá k prosazení svých zájmů. Kritický je i ke vztahu českých politických špiček k těmto zemím.

Opozice není jenom o programu antiBabiš

„Česká republika už několik měsíců neřeší nic jiného než soukromé problémy premiéra České republiky. Celá opozice není jenom antiBabiš. Na druhou stranu, když se budeme bavit o těchto kauzách, tak jsou to vážná témata,“ tvrdí Bartošek o současném premiérovi Babišovi a odmítá, že by opozice neměla jiný program než kritiku Babiše.

Je Rusko agresivní vúči Evropě? Proč chtějí politici svolat schůzi Poslanecké sněmovny k aktivitám Ruska a Číny? Měl by premiér Babiš zůstat ve své funkci? Nepomohla KDU-ČSL zrodit Andreje Babiše? Podívejte se na rozhovor.

Reklama

Doporučované