Hlavní obsah

Rusko tvrdí, že Británie měla vlastní zásoby Novičoku, Britové se bojí zveřejnění identit špionů MI6

Série nařčení mezi Velkou Británií a Ruskem ohledně otráveného ruského agenta pokračuje.Video: Lukáš Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Ruský velvyslanec podle agentury Reuters naznačil, že Británie měla zásobu nervové látky Novičok. Britští bezpečnostní úředníci se podle listu Independent obávají, že Rusko zveřejní identity špionů MI6.

Článek

Série nařčení a slovních útoků mezi Velkou Británií a Ruskem ohledně otráveného ruského exšpiona Sergeje Skripala a jeho dcery pokračuje. Podle ruského velvyslance Alexandera Jakovenka měla Británie vlastní zásoby Novičoku - nervové látky, kterou byl Skripal údajně otráven.

Británii jako jednu ze zemí, které v minulosti pracovaly na vývoji Novičoku, označilo Rusko i v oficiálním dokumentu vydaném tuto středu. Bylo mezi nimi i Švédsko a Česká republika. Premiér v demisi Andrej Babiš ve čtvrtek v centrále NATO v Bruselu tvrzení Moskvy o výrobě jedu v Česku označil za lež. „Spekulace o produkci látky Novičok v České republice jednoznačně a zcela odmítáme, je to skutečně lež,” prohlásil Babiš.

Podle britského listu The Independent se bezpečnostní složky v Británii obávají, že by Rusko mohlo zveřejnit identity některých britských špionů, kteří pod MI6 pracovali s 23 vyhoštěnými velvyslanci. Podle Independentu by zveřejnění osobních informací o špionech mohlo ohrozit jejich bezpečí.

Britská premiérka Theresa Mayová na summitu EU spojila útok v Salisbury s agresivním chováním Ruska vůči Evropě. „Tuto záležitost dnes nastolím, protože je zřejmé, že ruská hrozba nerespektuje hranice," řekla Mayová novinářům. Rusko je podle ní hrozbou všem. Pokus o vraždu někdejšího dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery podle ní jednoznačně zapadá do vzorce ruského agresivního chování z posledních let.

Johnson zopakoval přirovnání Putina k Hitlerovi

Britský ministr zahraničí Boris Johnson zopakoval své přirovnání uspořádání fotbalového mistrovství světa v Rusku Vladimirem Putinem k olympiádě v roce 1936, kterou hostil Adolf Hitler. Konkrétně Johnson dříve řekl, že ruský prezident Putin využije letošního světového šampionátu ve fotbale k vylepšení obrazu své země podobně jako nacistický vůdce Adolf Hitler berlínské olympiády v roce 1936. Moskva takové přirovnání označila ve středu za nepřijatelné, velvyslanec ve čtvrtek pak za nezodpovědné. Na ruské protesty proti přirovnání reagoval Johnson ve čtvrtek tvrzením, že je správné.

Tentýž den kulturní organizace Britská rada oznámila, že na příkaz ruského ministerstva zahraničí ukončila svou činnost v Rusku a všechny plánované akce a programy zrušila. „Hluboce toho litujeme a děkujeme za vaše pochopení,” uvedla rada s připomínkou, že v Moskvě působila nepřetržitě od roku 1959.

Celý případ je podle ruského velvyslance Jakovenka tak složitý, že by na jeho vyřešení bylo třeba moudrosti detektiva Hercula Poirota. Přirovnání velvyslanec použil potom, co si stěžoval, že Rusko nedostalo žádné informace o vyšetřování.

Reklama

Doporučované