Hlavní obsah

Rusko u nás provádí špionáž prostřednictvím taxislužby, tvrdí litevská vláda

Ruská špionáž v Litvě: vláda se obává sledování skrze taxíky.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Na oblíbenou ruskou taxislužbu si posvítilo litevské centrum kybernetické bezpečnosti. Na základě analýzy sbíraných dat vydala vláda zákaz a varování, aby se lidé „špionské taxislužbě“ vyhýbali.

Článek

Litva vydala varování před činností Rusy vlastněné taxislužby Yandex Taxi. A vládním úředníkům dokonce zakázala, aby jejími vozy jezdili. Ve zveřejněné zprávě se uvádí, že firma posílala údaje o svých zákaznících do Ruska, což porušuje zákony Evropské unie.

„Naše národní centrum kybernetické bezpečnosti provedlo první kontrolu, kam jsou data skutečně odesílána. A zjistilo, že jsou odesílána do Ruska,” prohlásil pro Rádio Svobodná Evropa náměstek litevského ministra obrany Edvinas Kerza.

Kromě zákazu pro vládní zaměstnance úřady zveřejnily i oficiální varování pro všechny Litevce. Taxislužba Yandex ale jakékoliv pochybení popírá a tvrdí, že všechna data zůstávají v EU.

Podrobnosti v úvodním videu. Je součástí pořadu Svět bez obalu, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované