Hlavní obsah

Rusko už rozdává pasy Ukrajincům z Donbasu. Kyjev tlačí na další sankce

Foto: pixabay.com/RJA1988

Ruské pasy (ilustrační snímek).

Reklama

Rusko začalo vydávat pasy Ukrajincům, kteří žijí v oblasti ovládané ukrajinskými separatisty. Ukrajinské ministerstvo zahraničí to označilo za provokaci a oznámilo, že jedná se spojenci o možnosti uvalení dalších sankcí proti Moskvě.

Článek

Ruské pasy už podle tamních státních médií získalo šest desítek Ukrajinců z Doněcké a Luhanské oblasti. Agentura TASS v pátek uvedla, že ministerstvo vnitra dostalo na 12 tisíc žádostí.

Ruské občanství mohou ve zjednodušeném řízení získat lidé, kteří mají v Luhanské či Doněcké oblasti nejméně pět let trvalý pobyt a dodají potvrzení o dostatečných příjmech, znalosti ruského jazyka a vzdání se ukrajinského občanství, uvedla agentura Interfax.

Ukrajinský ministr zahraničí řekl, že rozhodnutí Ruska „nepřijme ani Ukrajina, ani svět“.

„Kremelský režim a jeho loutky zahájily zrychlenou proceduru udělování ruského občanství Ukrajincům na okupovaném území Donbasu. Záměrně provokativní čin, který Ukrajina ani celý civilizovaný svět nikdy neuznají. Pokračujeme v práci na uvalení dalších sankcí proti Rusku,“ napsala na svůj Twitter mluvčí ministerstva zahraničí Kateryna Zelenková.

Ruský prezident Vladimir Putin několik dní po dubnovém zvolení Volodymyra Zelenského novým ukrajinským prezidentem podepsal dekret, který zjednodušuje vydávání ruského občanství Ukrajincům z Doněcké a Luhanské oblasti.

Podobná výjimka začala na začátku května platit pro ukrajinské občany, kteří žijí na Ruskem okupovaném Krymu, píše server Deutsche Welle. Rádio Svobodná Evropa uvedlo, že se tak Putin snaží podkopat autoritu Zelenského.

Další sankce?

Kyjev podle ukrajinské agentury Unian jedná se spojenci o možnosti rozšířit sankce proti Rusku. Ty na Moskvu uvalily Evropská unie, USA a některé další západní země po anexi Krymu v roce 2014 a poté, co Rusko podpořilo separatisty na východě Ukrajiny.

Evropská unie v tomto týdnu oznámila, že nehodlá uznávat pasy, ke kterým jejich majitelé přišli nelegálním způsobem. Rozdávání ruských pasů na Ukrajině podle EU podněcuje konflikt mezi zeměmi a odporuje podmínkám míru, který Rusko a Ukrajina podepsaly v roce 2015.

Sám Zelenskyj Ukrajincům vzkázal, že není o co stát, protože mít ruské občanství znamená „právo na to být zatčen za mírový protest“ a „právo na to nemít svobodné volby“.

Ozbrojený konflikt mezi proruskými separatisty a ukrajinskou armádou v Doněcké a Luhanské oblasti trvá už pět let, podle OSN při něm zemřelo na 13 tisíc lidí.

Reklama

Doporučované