Hlavní obsah

Rusko v Gruzii podporuje neonacisty, píše Transparency International

Xenofobní, rasistické a nacionální skupiny v Gruzii jsou na vzestupu. Kdo za to podle Transparency International může?Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vliv krajně pravicových skupin v Gruzii dramaticky vzrostl. Tyto skupiny a jimi prezentovaná hesla jsou často xenofobní, rasistické a nacionální. A kořeny mají podle společnosti Transparency International v Rusku. Právě ruská vláda se podle organizace na jejich podpoře velkou měrou podílí.

Článek

Bývalý ministr gruzínské vlády Sandro Bregadze je šéfem největšího ultrapravicového uskupení v zemi, které si říká Gruzínský pochod. Uskupení bylo založeno v roce 2017 a mezi jeho programové priority patří odpor k migrantům, lesbičkám, gayům, bisexuálům a transsexuálům.

„Věřím, že v současném politickém systému reprezentujeme sílící a docela populární názor – a to je evropský nacionalismus,“ říká Bregadze.

Transparency International vyzývá gruzínské úřady, aby vytvořily podrobnou strategii, jež by pomohla zabránit vzestupu podobných skupin, které podle této organizace ohrožují gruzínskou demokracii.

Podrobnosti v úvodní videoreportáži, která je součástí pořadu Svět bez obalu publicisty Milana Šímy.

Svět bez obalu běží v premiéře každý čtvrtek od 21:00 na Televizi Seznam.

Jak naladit TV Seznam? Praktický návod zde.

Reklama

Doporučované