Hlavní obsah

Rusko v odvetném kroku oficiálně vypovědělo tři české diplomaty

Moskva v odvetném kroku vypověděla tři české diplomaty.Video: Eliška Kolomazníková, Reuters

 

Reklama

České Ministerstvo zahraničních věcí oznámilo, že s tímto krokem ruské strany počítalo. Blíže se k němu ale nevyjadřuje.

Článek

Krok Rusů je totiž očekávanou reakcí na vyhoštění tří ruských diplomatů, které ruské ambasádě v Praze oznámili Češi tento týden. Informoval o něm premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci.

Video: Andrej Babiš oznamuje vyhoštění ruských diplomatů

Premiér Babiš oznamuje rozhodnutí o ruských diplomatech.Video: Seznam, Seznam Zprávy

Moskva v pátek označila trojici českých diplomatů v Rusku za nežádoucí osoby. Na opuštění země jim dala lhůtu do 5. dubna.

Chargé d'affaires české ambasády Petr Kroužek, který je momentálně pověřen vedením diplomatické mise v Moskvě, byl v pátek spolu s diplomatickými zástupci mnoha zemí předvolán na ruské ministerstvo zahraničí, aby oficiální oznámení o ruském kroku převzal.

Vykázání českých diplomatů je součástí série odvetných kroků, kterými Rusko reaguje na vypovězení svých více než 150 diplomatů ze zhruba tří desítek zemí.

Koordinované vypovězení Rusů se stalo projevem solidarity s Británií, kde byl počátkem měsíce otráven bývalý ruský tajný agent spolupracující s britskou tajnou službou a jeho dcera. Londýn z útoku obviňuje Moskvu, která to popírá.

I přes vzájemné vyhoštění diplomatů chce ruský prezident Vladimir Putin urovnat vztahy se Západem. Podle agentury Reuters to uvedl kremelský mluvčí Dmitrij Peskov. „Rusko nikdy nebylo původcem děje, ať už při výměně sankcí uvalených na vrcholné zástupce nebo dalších záležitostech,“ oznámil Peskov.

Reklama

Doporučované