Hlavní obsah

Rusko vetovalo americký návrh na prodloužení mise OSN vyšetřující chemické útoky v Sýrii

Mandát mise vyšetřující chemické útoky v Sýrii skončilVideo: AP, Reuters

 

Reklama

Na čtvrtečním setkání Rady bezpečnosti OSN bylo Rusko proti prodloužení mise vyšetřující dubnové útoky sarinem, při kterých umírali civilisté. Podle Američanů za nimi stojí syrský režim. Rusové tvrdí, že plyn unikl poté, co uskladněný sarin zasáhla bomba.

Článek

Rusko ve čtvrtek v Radě bezpečnosti OSN vetovalo rezoluci o prodloužení mise vyšetřující chemické útoky v Sýrii. Je to podesáté, co Moskva v této organizaci vetovala text o Sýrii od začátku syrského konfliktu v roce 2011. Mandát mise skončil o čtvrteční půlnoci.

Ruské veto se týká textu navrženého Spojenými státy. Většina rady poté neodsouhlasila návrh Ruska.

Oba se lišily v pasáži o závěrech, k nimž zatím vyšetřovatelé došli. Tyto neshody mezi USA a Ruskem se nepodařilo odstranit ani po čtrnáctidenním vyjednávání diplomatů.

Rusku se nelíbilo, že vyšetřovatelé, jejichž mise se označuje zkratkou JIM, ve své zprávě připsali dubnový chemický útok v Sýrii tamnímu režimu. V Chán Šajchúnu, ovládaném opozicí, při něm zahynuly desítky civilistů. Použit byl sarin.

Damašek a Moskva tvrdí, že vyšetření nebylo řádné a že bomba zasáhla sarin uskladněný na zemi a ten se pak uvolnil do vzduchu. USA pak provedly odvetný útok na syrskou leteckou základnu, odkud podle USA vzlétlo letadlo s plynem.

Pro přijetí rezoluce bylo zapotřebí devět z patnácti hlasů členů rady, přičemž ani jeden z pěti stálých členů, k nimž patří Rusko, nesměl použít právo veta.

Reklama

Doporučované