Hlavní obsah

Ruská armáda při přehlídkách nasadí funkční T-34 – dar z Laosu

Tanky T-34/85.Video: Šimon Felenda, AP

 

Reklama

Laos bezplatně daroval Rusku 30 kusů legendárních tanků T-34, a to plně funkčních, jak ujistilo ruské ministerstvo obrany. To dar pomýšlí využívat na slavnostních přehlídkách připomínajících, že právě tento typ tanků za druhé světové války pomohl Moskvě porazit nacistické Německo. Na internetu se mezitím objevily i informace, že darované tanky byly prý původně vyrobeny v Československu v polovině 50. let minulého století.

Článek

Darované tanky donedávna používala laoská armáda. Ta ale z Ruska nyní dostává podle Interfaxu modernější výzbroj. Například na konci loňského roku začaly dodávky nejnovějších cvičných vojenských letounů Jak-130 a loni v červnu opravené vrtulníky Mi-17.

„Technika po moři překonala více než 4500 kilometrů a dorazila do Vladivostoku. Dále bude po železnici pokračovat do Moskevské oblasti," uvedlo ministerstvo podle agentury Interfax.

Na návratu T-34 do Ruska se dohodl ruský ministr obrany Sergej Šojgu se svým protějškem při návštěvě Laosu v lednu 2018. Darované tanky, které Laos údajně získal v 80. letech minulého století, mají podle ministerstva posloužit také při natáčení historických filmů.

Shodou okolností žebříčkům návštěvnosti ruských kin právě kraluje ruský akční trhák o názvu T-34, který je ale remakem sovětského válečného dramatu Skřivánek z roku 1964. V nové verzi kromě hrdinné osádky tanku T-34, která dokáže uniknout z role bezmocného „pokusného králíka“ v německém zajetí a rozpoutat vlastní „soukromou válku“ s německými tanky poblíž hranic Čech a Moravy, nechybí ani milostný příběh tankisty a tlumočnice.

Tanky T-34 se licenčně vyráběly také v poválečném Československu, v ČKD Sokolovo v Praze a Závodech J.V. Stalina v Martině. Československé tanky se vyvážely a podle serveru Valka.cz je používalo také Bulharsko, Egypt, Indie, Irák, Jemen, Kuba, Maďarsko, Mali, Mosambik, Rumunsko a Sýrie. Na internetu se nicméně objevila i tvrzení, že tanky, které Laos daroval Rusku, jsou československé výroby.

Reklama

Doporučované