Hlavní obsah

Rusko využívá Sputnik k šíření vlivu. Nestíhá přitom zásobit vlastní občany

Vakcínu Sputnik V autorizovalo už 30 států. Co bude chtít Rusko výměnou za vakcínovou pomoc?

Reklama

Článek

Ruský režim obvykle investuje primárně do věcí, které se dají využít jako politická zbraň. Pomocí vakcíny Sputnik V se snaží šířit svůj vliv a vděk států využít k budoucímu politickému nátlaku, říká analytička Veronika Víchová.

„Rusko se víc než o ochranu vlastních obyvatel stará o dovážky své vakcíny do dalších zemí. Pandemii využívá i k šíření dezinformací o západních vakcínách,“ vysvětluje v podcastu Stopáž analytička think thanku Evropské hodnoty.

Nechme nyní stranou, jak je ruská vakcína Sputnik V kvalitní z lékařského pohledu. Mě spíš zajímá, zda a jakým způsobem ji Rusko používá k rozšiřování svého vlivu. Jak vypadá vakcínová diplomacie v podání Kremlu?

My samozřejmě ruské aktivity sledujeme dlouhodobě, zhruba od roku 2015. Rusko se snaží využívat pandemie dlouhodobě k šíření různých dezinformací, jež se týkají nejen jejího zpochybňování a původu, ale také západních vakcín, které se snažilo dlouhodobě zdiskreditovat ještě předtím, než byla dostupná ruská vakcína Sputnik V. Rusko se skutečně za pomoci vakcíny snaží rozšířit svůj vliv. Upřednostňuje dodávky vakcín do jiných zemí před očkováním vlastní populace, což o tom dostatečně vypovídá.

Snaží si také do jisté míry vylepšit renomé v situaci, kdy je mezinárodně kritizováno například kvůli zatčení lídra opozice Alexeje Navalného a následným protestům.

V jakých státech se aktuálně Sputnik už začal používat? A jakými metodami se ho Rusko snaží rozšířit?

Těch států, které vakcínu autorizovaly, je kolem 30. Jde primárně o státy, které jsou chudší a nemají na jinou vakcínu, nebo o země, se kterými má Rusko nějaké stávající politické konexe a spojenectví. Typicky jde o Bělorusko, Srbsko, Argentinu, v případě EU to je Maďarsko, Slovensko.

Záleží Rusku na blahu třetích zemí a zdraví jejich obyvatel nebo lze tu vakcínu využívat i k něčemu jinému?

Přišlo by mi zvláštní, kdyby Rusku v závěru záleželo na blahu obyvatel všech zemí, kde vakcínu slíbili dodávat oproti vlastním občanům, kteří naočkovaní nejsou a zas tak se do toho nehrnou. Zároveň si myslím, že pokud by jim šlo o boj s pandemií a zdraví obyvatel, tak by nevydávali takové investice na diskreditaci ostatních vakcín. Masivní dezinformační kampaně probíhají už zhruba rok, jde na tom docela dobře poznat, že Rusku jde o rozšíření svého vlivu a nějakému budoucímu politickému či diplomatickému tlaku na ty země. Vlastně podobně jako tomu je v případě jeho energetické politiky.

Proč se jako první Sputnik objevil v Maďarsku? Změnila se pozice Maďarska v EU, když k očkování přistoupili i bez unijního schválení?

Myslím si, že se nejedná o nějaké velké překvapení nebo změnu maďarské pozice. Je to spíš dlouhodobý přístup Maďarska, které je v opozici vůči unijním strukturám. Viktor Orbán se snaží dlouhodobě vytvářet rétoriku „my versus Brusel“. Náklonnost a spojenectví s Ruskem tam probíhá rovněž dlouhodobě, mimo jiné v energetické oblasti. Maďarsko prosazuje zájmy Ruska na evropské půdě. Orbán se snaží působit jako rychlejší a efektivnější než unijní struktury, snaží se napravit i některé chyby, které udělal na začátku pandemie a které způsobily poměrně vysokou mortalitu v Maďarsku. Používá podobnou rétoriku jako v českém případě prezident Zeman nebo třeba čeští komunisté. Argumentuje, že vakcínová potvrzení těch národních regulátorů jsou dostačující a nepotřebujeme, aby nám tady někdo něco diktoval z Bruselu. Tím myslím Evropskou agenturu pro léčivé přípravky (EMA).

Jak si myslíte, že Sputnik ovlivní situaci na Slovensku, kam ho téměř partyzánsky nechal dovézt premiér Igor Matovič?

To je dobrá otázka, protože ta současná situace na Slovensku se vyvíjí každých pár hodin a dá se říct, že způsobuje asi největší krizi od vzniku slovenské vlády. Z našeho pohledu se premiér Matovič zachoval trochu jako užitečný idiot Kremlu. Slovensko je jednou z mála zemí, kde dodávka Sputniku způsobila víc vnitropolitických problémů než těch obecně zahraničně-bezpečnostních. Koaliční strany požadují rekonstrukci vlády, jsou tady požadavky na odchod ministra zdravotnictví, takže myslím si, že Slovensko bude rádo, pokud si udrží současnou vládu, a jak to dopadne, teprve uvidíme.

Co na ruskou vakcínu řeklo Estonsko, Lotyšsko nebo Litva?

Pobaltské země by byly ochotné ruskou vakcínu použít, pokud bude mít schválení EMA. Tak se vlastně vyjádřila premiérka i prezidentka Estonska, podobně se nechala slyšet i premiérka Litvy. Třeba ministr zahraničí Litvy ale vyloučil využívání Sputniku i v případě schválení EMA. Na Twitter napsal, že by nerad dával peníze výrobci, jenž je potom vzápětí může využít například na nákup munice, která může být později využita třeba na východní Ukrajině.

Současnými spojenci Ruska jsou například režimy v Íránu nebo Sýrii, dodává Rusko svoji vakcínu i tam?

Írán už s očkováním Sputnikem začal, tam si ho demonstrativně nechal píchnout syn ministra zdravotnictví, zejména protože tam panují určité pochybnosti veřejnosti. Sýrie dostala dodávku, nebo respektive slíbenou dodávku ruského Sputniku od takzvaně přátelské země, a to bez bližší specifikace. Podle některých zpráv se jedná o Izrael, jelikož v Sýrii byla zatčena izraelská občanka a v rámci snahy dostat ji zpátky má jít o nějaký přátelský krok.

Evropská agentura pro léčivé přípravky ve čtvrtek začala ruskou vakcínu posuzovat, pokud dojde k její registraci v Evropské unii, budou ji podle vás využívat všechny státy?

To je těžké odhadnout. Lze předpokládat, že pro řadu států bude to schválení zcela dostatečnou podmínkou pro využívání vakcíny Sputnik. Je tu ale ještě několik faktorů. Zaprvé, schválení zabere ještě nějakou dobu. Zadruhé, Rusko už se ani nyní netají tím, že nemá dostatek vakcíny pro dodávky všem zemím, kterým ji slíbilo. Už teď. Výrobu často outsourcuje soukromým firmám v jiných státech, s různými formami regulace, s různými podmínkami. Může se ukázat, že dodávky budou v závěru velmi nestabilně rizikové.

V jakých podmínkách Sputnik vznikal?

Já asi úplně nedokážu posoudit kvalitu výroby ze své pozice, na to odborník nejsem. Ale od začátku byly výroba a testování protkané rozsáhlou netransparencí a celý proces byl poměrně nestandardní. Rusko se za každou cenu snažilo být první, kdo tu vakcínu vyrobí, klinické testy začaly v červnu 2020 a už v srpnu prezident Putin prohlásil, že vakcína je schválená pro použití v Rusku. I poté, co publikovali výsledky některých fází testování, byli ruští vývojáři kritizováni za nedostatek dat, za netransparenci, dokonce i za potenciální manipulaci s daty. Těžko říct, za jakých podmínek vakcína vznikala, nicméně těch informací máme spíš málo.

Je dostupná informace, jestli je prezident Putin očkovaný a případně jakou vakcínou?

Dle dostupných informací očkovaný není. Snaží se vůbec nevycházet ven, ale z toho, co víme, tak očkovaný není žádnou vakcínou.

Prezident Zeman se údajně dohodl s Čínou na dodávkách jejich vakcíny Sinopharm, jde podle vašeho názoru o podobný případ, jako je tomu u Sputniku nebo nás Čína nevnímá jako oblast svého vlivu?

Myslím si, že Čína nás vnímá jako oblast svého vlivu, asi ne stejným způsobem nebo se stejnými ohledy jako Rusko, ale čínská vakcínová diplomacie se obecně velmi podobá té ruské. Pro Čínu jsme zkrátka státem, který je členem Evropské unie a který má v Evropě nějakou svoji roli. Už jsme viděli i v minulosti, že nás neopomíná ve svých aktivitách, včetně třeba aktivit čínské ambasády nebo dodávek různých zdravotnických pomůcek. Rozhodně lze vnímat, že čínská pomoc, jak tomu někteří říkají, tu má i jiné důvody než příjemný život českých obyvatel.

Jaké mechanismy používá Hrad ke komunikaci a domluvě s ruskou stranou? Kdo je hlavním propagátorem Sputniku v České republice? Poslechněte si celý rozhovor z podcastu Stopáž v přehrávači v úvodu článku.

Stopáž

Jediný podcast, který si musíte tento týden poslechnout, pokud nestíháte sjíždět Twitter a chcete si udržet přehled. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. Každý pátek na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv všech dílů Stopáže najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Jaký díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované