Hlavní obsah

Rusko vyzvalo Spojené státy k prodloužení odzbrojovací smlouvy START

Foto: AP

Ruské rakety.

Reklama

Rusko formálně navrhlo USA pětileté prodloužení smlouvy o omezení strategických útočných zbraní (START). Vypršet má za dva roky.

Článek

Agentuře RIA Novosti to ve středu řekl náměstek ruského ministra zahraničních věcí Sergej Rjabkov. Uvedl, že pro Moskvu je přijatelné i prodloužení o kratší dobu.

Smlouva START je poslední platnou odzbrojovací smlouvu mezi oběma jadernými velmocemi. Její obnovenou podobu podepsali v roce 2010 v Praze prezidenti USA a Ruska Barack Obama a Dmitrij Medveděv.

Rusko před nedávnem varovalo, že pro zevrubnou debatu o jejím dalším prodloužení už zbývá jen málo času. Americký prezident Donald Trump v roce 2017 ruskému partnerovi Vladimiru Putinovi sdělil, že dohoda START je pro USA nevýhodná. Podle agentury Reuters se o jejím případném prodloužení americká strana rozhodne až příští rok.

„Navrhli jsme Spojeným státům prodloužení smlouvy o pět let. Pokud to z nějakého důvodu pro USA není přijatelné, tak třeba i na kratší dobu,“ řekl novinářům Rjabkov. Dále uvedl, že prodloužení o kratší dobu je sice méně vhodná varianta, ale „lepší něco než nic“.

Smlouva START omezila arzenály Spojených států a Ruska zhruba o třetinu na 1 550 strategických jaderných hlavic rozmístěných maximálně na 700 odpalovacích zařízeních.

Reklama

Související témata:

Doporučované