Hlavní obsah

Rusko zablokuje LinkedIn, podle soudu porušuje zákon

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Rusko kvůli neoprávněnému uchovávání dat zakáže fungování LinkedInu.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Vládní úřad, který sleduje aktivity zahraničních firem, tvrdí, že LinkedIn zasahuje do soukromí lidí.

Článek

Rusko zakáže používání největší profesní sociální sítě na světě LinkedIn. Může za to čtvrteční rozhodnutí soudu, podle kterého LinkedIn porušil zákon tím, že neuchovával data na území Ruska a také zpracovával informace třetích stran.

LinkedIn se tak v Rusku stane první zahraniční společností, která bude potrestána za porušení zákona o shromažďování osobních informací.

V Ruské federaci byla v roce 2014 uzákoněna změna povinností zahraničních firem v uchovávání dat. Zákon zavazuje telefonní operátory, internetové servery a sociální sítě působící v Rusku k ukládání soukromých informací ruských občanů pouze na území tohoto státu.

O monitorování médií a komunikací se v Rusku stará vládní úřad Roskomnadzor, který sleduje aktivity více než 1 500 zahraničních a místních společností. Pokud úřad shledá, že se firmy dopouštějí protizákonného jednání, může se zasadit o omezení nebo zrušení činnosti dané společnosti. To je také případ americké sociální sítě LinkedIn, jejíž aktivity se v Rusku staly předmětem soudního sporu.

Podle Roskomnadzoru LinkedIn porušil zákon, protože společnost neuchovávala data na území Ruska, a dalším problémem bylo zpracovávání informací neregistrovaných třetích stran. V Moskvě dal soud ve čtvrtek za pravdu Roskomnadzoru a potvrdil rozhodnutí o zakázání působení LinkedInu v Rusku. „Protože LinkedIn ignoroval naše dopisy, v nichž jsme je zvali k diskuzi nad problematikou uchovávání osobních informací, po pár dopisech jsme byli nuceni se obrátit na soud,” uvedl Alexandr Zharov, který stojí v čele Roskomnadzoru.

Bojujeme za soukromí lidí, tvrdí Rusko

Zákon vznikl podle ruských politiků proto, aby bránil soukromí občanů v online prostředí před napadení hackery, ale organizace na ochranu lidských práv tento krok hodnotí jako další snahu o získání kontroly nad internetovým obsahem.

„Rozhodnutí ruského soudu může vést ke znemožnění přístupu k LinkedInu pro miliony uživatelů v Rusku a také firmám, které jej používají k rozvoji svého byznysu," uvedla mluvčí sociální sítě LinkedIn a dodala: „Stále máme zájem o setkání s představiteli Roskomnadzoru, abychom s nimi projednali jejich požadavky ohledně lokalizace dat."

Zákaz by měl začít platit v průběhu příštího týdne, a pokud Rusko opravdu znemožní LinkedInu operovat na svém území, stal by se tento případ precedentem. Fungování dalších velkých společnosti jako je Twitter nebo Facebook, které také shromažďují osobní informace ruských občanů na území federace, by mohlo být ohroženo a stát se objektem sledování Roskomnadzoru.

Reklama

Související témata:

Doporučované