Hlavní obsah

Rusko zablokovalo komunikační platformu Telegram. Demonstranti házeli papírová letadélka na sídlo tajné služby

Rusko začalo blokovat komunikační platformu Telegram.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Rusko požadovalo po vývojářích kódy k šifrovaným zprávám - zaštiťovalo se národní bezpečností.

Článek

Ruský úřad pro dozor nad internetem a komunikacemi Roskomnadzor zablokoval komunikační platformu Telegram. Rozhodnutí bylo učiněno poté, co vývojáři Telegramu odmítli poskytnout šifrované zprávy svých uživatelů ruské tajné službě.

Ruská tajná služba řekla, že potřebuje soukromé zprávy uživatelů Telegramu, aby zajistila bezpečnost obyvatel a zabránila možnému teroristickému útoku. Zakladatel Telegramu Pavel Durov řekl, že blokování Telegramu nijak nepřispěje k větší bezpečnosti v Rusku, pouze zkomplikuje život 15 milionů uživatelů. Zdůraznil také, že teroristé budou používat jiné aplikace, které mají kódované zprávy. Zablokování aplikace považuje jako protiústavní a hodlá pokračovat v boji za právo Rusů na soukromé zprávy.

Agentura Roskomnadzor na svých webových stránkách napsala, že upozornila poskytovatele komunikačních služeb na blokování Telegramu na ruském území. Služba má více než 200 milionů uživatelů a patří mezi 10 nejoblíbenějších mobilních komunikačních aplikací na světě. Telegram je velmi používán v Rusku a na Blízkém východě. Byl také používán ke komunikaci mezi novináři a jejich zdroji.

Roskomnadzor řekl agentuře Interfax, že zablokování celé aplikace bude trvat několik hodin, proto ještě v pondělí odpoledne aplikace fungovala v Moskvě. Její webové stránky byly ale blokovány dvěma největšími provozovateli ruských telekomunikačních služeb MTS a Megafon.

Zablokování aplikace už vyvolalo protesty, kterých se zúčastnila i členka protestní skupiny Pussy Riot. Nespokojení uživatelé házeli papírová letadla, která jsou znakem Telegramu, na budovu ruské tajné služby v Moskvě. Většina protestujících byla zadržena.

Reklama

Související témata:

Doporučované