Hlavní obsah

Rusko zakázalo přílet letadlům, která se vyhýbají Bělorusku

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Rusko ve čtvrtek nepovolilo přílet do Moskvy letadlu rakouské letecké společnosti Austrian Airlines poté, co se na trase chtělo vyhnout vzdušnému prostoru Běloruska.

Článek

Let rakouské společnosti měl vzlétnout ve Vídni a jeho destinací měla být Moskva. Rusko se však rozhodlo stroj nevpustit do svého vzdušného prostoru poté, co se Austrian Airlines a řada dalších společností rozhodly vyhýbat se tomu běloruskému. Spouštěčem pro tento krok bylo nedělní nucené přistání letadla v Minsku, na jehož palubě byl novinář Raman Pratasevič. Ten byl později zadržen běloruskými úřady a podle všeho trýzněn.

Vzhledem k rozhodnutí vyhnout se běloruskému vzdušnému prostoru bylo potřeba oficiálně pozměnit trasu letu. Se změnou však musí souhlasit úřady a právě ty ruské své schválení neposkytly, píše ruská agentura TASS s odvoláním na vyjádření samotné letecké společnosti. Lety nad Běloruskem Austrian Airlines pozastavily až do odvolání, a výsledkem tak byl zrušený let.

Podle nezávislého běloruského zpravodajského portálu Tut.by i agentury Reuters stejný osud ze strany Ruska potkal již dříve i spoj francouzské společnosti Air France. Ten měl do Moskvy přiletět z Paříže, ruské úřady mu však novou trasu vyhýbající se Bělorusku neschválily.

„Air France lituje jakékoliv nepříjemnosti způsobené touto situací,“ cituje Reuters vyjádření francouzské společnosti. Podle informací agentury zatím neměla Air France narazit na problém v případě jiných letů, které se ruského vzdušného prostoru týkaly. Jako příklad Reuters uvádí středeční spoj z Paříže do Petrohradu či lety, které nad Ruskem jen prolétaly.

Reklama

Související témata:

Doporučované