Hlavní obsah

Rusko zaznamenalo extrémní hodnoty radioaktivity v ovzduší. Stopy po ní se našly i v Česku

Moskva potvrdila zvýšený výskyt radioaktivního ruthenia v ovzduší na svém územíVideo: Greenpeace, AP

 

Reklama

Moskva potvrdila, že se na jejím území vyskytuje zvýšená koncentrace radioaktivních izotopů ruthenia (Ru-106). Jde o téměř tisíckrát vyšší množství, než je povoleno. Nejvyšší hodnoty výskytu Ru-106 byly zaznamenány v oblasti Čeljabinsku na Uralu.

Článek

Ruské orgány potvrdily výskyt vysokého množství izotopu ruthenia v ovzduší. Přesný zdroj jaderného znečištění není prozatím znám. Největší koncentrace byla detekována ve vesnici Argajaš, která se nachází přibližně 30 kilometrů od místa jedné z největších jaderných havárií v historii - jaderného zařízení Majk. Orgány zabývající se jadernou bezpečností předpokládají, že původní zdroj znečištění pochází z havárie někde mezi řekou Volhou a pohořím Ural.

Ruská odnož organizace Greenpeace zatím vyvíjí tlak na zahájení oficiálního vyšetřování úniku radioaktivity. Její členové se domnívají, že by mohlo jít o důsledek utajené jaderné havárie. Ruská federální agentura pro atomovou energii Rosatom totiž již v polovině října vydala prohlášení o tom, že se stopy ruthenia vyskytují na ruském území pouze v zanedbatelném množství. V pondělí pak ale hydrometeorologický ústav Rosgidromet oznámil, že ruthenium se již od konce září ve zvýšeném množství pohybuje směrem od jihovýchodu Ruska do celé Evropy.

Zvýšenou koncentraci Ru-106 v ovzduší zaregistroval i český Státní ústav radiační ochrany. Podobné informace zazněly i od francouzského Institutu pro ochranu před radiací a nukleární bezpečnost. Ten rovněž uvedl, že se domnívá, že ruthenium nemohlo uniknout z jaderného reaktoru, jelikož v ovzduší žádné jiné radioaktivní prvky zaznamenány nebyly.

Ru-106, tedy umělý radionuklid, který vzniká jako vedlejší produkt štěpení atomů v reaktoru, by se nad většinou Evropy měl vyskytovat pouze ve stopovém množství a neměl by nijak ohrozit lidské zdraví.

Reklama

Související témata:

Doporučované